Στην Ευρωβουλή το θέμα των μικροομολογιούχων, ενλώ τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιμένουν ματαίως λίγη προσοχή!

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκαν οι Ελληνες μικροομολογιούχοι και ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές για τις παρανομίες που έγιναν σε βάρος τους. Οι δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περιμένουν μια ανάλογη πρόσκληση ώστε να θίξουν τις παρανομίες των τραπεζών στην Ελλάδα σε βάρος τους σχετικά με τους άκυρους και καταχρηστικούς τοκογλυφικούς όρους των δανειακών συμβάσεων που έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση και εν τέλει στην απώλεια κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών. 

 

Τους Έλληνες μικροομολογιούχους κάλεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος υπό την αιγίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL σε μια προσπάθεια πανευρωπαϊκής ανάδειξης του θέματός τους.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της 25.2.2015, οι μικροομολογιούχοι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ προβλήθηκε βίντεο που κατέγραφε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το «κούρεμα» το 2012 των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν φυσικά πρόσωπα.

Στην εκδήλωση και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε παρευρέθησαν αρκετοί δημοσιογράφοι, αλλά και Ευρωβουλευτές όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Στέλιος Κούλογλου, η Σοφία Σακοράφα, o Νότης Μαριάς και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη τύπου

 

 

Ευρωβουλευτές τί κάνετε με τους δανειολήπτες;

 

Απευθυνόμαστε τόσο προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονο, όσο και σε όσους αρμόδιους ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι χρήζει άμεσα επίλυσης το θέμα των δανείων που οι δανειολήπτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποπληρώσουν.

 

Ηδη, ο Σύλλογός μας έχει καταθέσει γραπτώς αναφορά σε όλους τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις θέσεις του με κυριότερη την μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου από τις συστημικές εγχώριες τράπεζες με αποτέλεσμα οι όροι δανειακών συμβάσεων να περιλαμβάνουν επιτόκια που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από το μέσο όρο στην υπόλοιπη ευρωζώνη αλλά και άλλες τοκογλυφικές πρακτικές που οδηγούν συνήθως τους δανειολήπτες στην υπερχρέωση και στην πληρωμή του τετραπλάσιου από το ποσό που αρχικά είχαν δανειστεί από την τράπεζα.

 

Οι θέσεις μας και το σχετικό κείμενο είναι σαφείς προς τους ευρωβουλευτές και ελπίζουμε ότι κάποτε θα τύχουν της αρμόζουσας σημασίας διότι αφορούν στο 50% τουλάχιστον του πληθυσμού που ανήκουν σε νοικοκυριά που χρωστάνε κάποιο δάνειο σε τράπεζες. Υπενθυμίζουμε στους ευρωβουλευτές ότι το ζήτημα έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση μας. 

 

Οσο αργούν οι αρμόδιοι να δράσουν υπέρ του λαού, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες τους θα μένουν άστεγοι, καθώς κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα συνεχίζονται κανονικά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr