Στην υπηρεσία των funds και κατά των δανειοληπτών η Τράπεζα της Ελλάδος

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί είναι οι πολιτικοί που κάνουν λόγο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την πληρωμή των “κόκκινων” δανείων. Όπως πρώτα είχε πει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας και του Κόμματος Ελλήνων Δανειοληπτών κ. Χαράλαμπος Περβανάς, οι ανακεφαλαιοποιήσεις στην ουσία πλήρωσαν τα “κόκκινα” δάνεια, τα οποία τώρα οι τράπεζες ζητάν από τους δανειολήπτες να τα ξαναπληρώσουν. Αρκετοί, βέβαια, από τους πολιτικούς συμμερίζονται τη θέση του Συλλόγου για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζει ότι πρέπει να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, τους οποίους διαχωρίζει από τον φτωχό και μικρομεσαίο πολίτη, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο ή μικροεπιχειρηματία. Τι περιμένει, λοιπόν, ο κυρ-Αλέκος και δεν πηγαίνει να εισπράξει από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους οποίους γνωρίζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα; Θα βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί αυτοί είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Τη στιγμή, λοιπόν, που όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα δάνεια έχουν εξοφληθεί, οι μόνοι που διαφωνούν είναι οι συστημικές τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εγχώριες τράπεζες τρέμουν στην ιδέα να αποκαλυφθεί ότι τα “κόκκινα” δάνεια έχουν ήδη πληρωθεί από τις δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς αυτά τα δάνεια πουλάνε στα funds, για αυτά τα δάνεια βγάζουν ακίνητα στο σφυρί και ενοχλούν τον κόσμο με τις εισπρακτικές εταιρείες.

Γίνεται, εύκολα αντιληπτό, γιατί οι τράπεζες αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν ήδη εισπράξει τα χρήματα για ένα μεγάλος μέρος των “κόκκινων” δανείων. Ερωτηματικά όμως προκύπτουν από την στάση της Τράπεζας της Ελλάδας, που είναι και ο εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες. Κάθε είδους εταιρείες, οι περισσότερες αμφίβολης προέλευσης, καταθέτουν αιτήσεις στην ΤτΕ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων. Από την πλευρά της η ΤτΕ κάνει το παν για να διευκολύνει κάθε λογής γύπες και αρπακτικά, που επιθυμούν να κατασπαράξουν ό,τι απέμεινε από τους Έλληνες δανειολήπτες. Έτσι η ΤτΕ δίνει σε ξένες και ντόπιες εταιρείες, ακόμη και με δραστηριότητα μηδενικής βάσης, άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων προσελκύει επενδυτές-«κοράκια» διεκδικώντας να πάρουν τα σπίτια των οφειλετών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει άδεια περισσότερες 20 εταιρείες από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015. Τα funds σταδιακά αντικαθιστούν τις τράπεζες, μεταβάλλοντας το τοπίο σε απρόσιτο και άγνωστο για τους δανειολήπτες. Όλα αυτά γίνονται, αφού δήθεν η τράπεζα έδωσε πρώτα στο δανειολήπτη την ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειο του και αυτός αρνήθηκε! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι τράπεζες δεν ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κάνουν προτάσεις εντελώς ανέφικτες χωρίς να υπολογίζουν ούτε το εισόδημα του δανειολήπτη, ούτε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.