Στις 22 Απριλίου το Euroworking Group

Συνεδρίαση του EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Απριλίου, με τηλεδιάσκεψη προσδιορίστηκε μετά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων σε επίπεδο Brussels Group το Σάββατο στο Παρίσι. 

Η απόφαση ερμηνεύεται ως μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%.

“Ουσιαστική και παραγωγική” χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση που έγινε το Σάββατο σε επίπεδο Βrussels Group, στο Παρίσι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά. 

Σύμφωνα με νέα σενάρια που κυκλοφορούν, στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί και θέμα επιβολής ενός νέου φόρου, ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πολύ ακριβά καταλύματα. 

“Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί”, επισήμανε το Σάββατο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

“Είναι ξεκάθαρο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία σε μία διευθέτηση που να επιτρέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, μ’ ένα τρόπο που να αποτρέπει τους όποιους κινδύνους” επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. 

Η Ελλάδα πρέπει ακόμα να κάνει πολλά, και “επειγόντως”, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, διαμήνυσε ωστόσο από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.