Στις 7 Δεκεμβρίου η ψήφιση του προϋπολογισμού

Τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, από την Ολομέλεια της Βουλής.

 

Όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει την Τρίτη 25 Νοεμβρίου, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις.

 

Όπως ήταν ήδη γνωστό, η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι με τα σημερινά δεδομένα, το 2015 υπάρχει δημοσιονομικό κενό που μπορεί να φθάσει ακόμα και στα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει αυτές τις προβλέψεις και να υπενθυμίζει με δηκτικό τρόπο ότι και πέρυσι η τρόικα υπολόγιζε «κενά» που ποτέ δεν επαληθεύτηκαν.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα και θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα νωρίτερα θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.