Στο αυτόφωρο η φοροδιαφυγή…

Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται οι φοροφυγάδες! Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί ένα πογκρόμ κατά των πολιτών, τους οποίους άμεσα και ξεδιάντροπα τους απειλεί πως θα οδηγούνται στο αυτόφωρο αν δεν έχουν πληρώσει τους φόρους τους!

Έχει ήδη προηγηθεί η ενοποίηση του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με εκείνα πολλών άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Έτσι, ακόμη και σε ένα τυπικό τροχονομικό έλεγχο, ο αστυνομικός είναι σε θέση να βλέπει το φορολογικό προφίλ του οδηγού και αν εκείνος δεν έχει πληρώσει φόρους, τότε τον σέρνει στο αυτόφωρο.

 

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, επικαλέστηκε την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Μόνο που ο υφυπουργός εισήγαγε και συγκεκριμένα «κριτήρια» για τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται ο νόμος για την αυτόφωρη διαδικασία! Δηλαδή, μόνο για περιπτώσεις «ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής». Βέβαια, που ο κ. Μαυραγάνης δεν ξεκαθάρισε και δεν όρισε πότε μία φοροδιαφυγή είναι «ακραία και προκλητική» και φυσικά με ποια κριτήρια θα κρίνει το Αυτόφωρο.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του ενημέρωσε τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθεί με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

 

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας επισημαίνοντας ότι «από την εφαρμογή του νόμου 3943/2011 έχουμε μπαράζ αυτόφωρων συλλήψεων οφειλετών του δημοσίου, καθώς ουσιαστικά το αδίκημα χαρακτηρίστηκε διαρκές» και επειδή «καθιερώνεται η αντικειμενική ευθύνη των οφειλετών ανεξαρτήτως δόλου ή πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ έχει επισημάνει ότι «σύσσωμος ο νομικός κόσμος έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη πρακτική ως ευθέως παραβιάζουσα το Σύνταγμα» και ότι «ήδη αρκετά δικαστήρια, με πιο πρόσφατο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, κρίνουν αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψη και παραπέμπουν την εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο».

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνει από τη δική του πλευρά ότι ο νόμος 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών» προήλθε από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για τυχόν τροποποίηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων, και συνυπογράφηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφέρει ωστόσο ότι τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ ζητήματα, θα τεθούν υπόψη της Επιτροπής που συστάθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθούν με το κατ΄εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι συναποδέκτης της εν λόγω ερώτησης.

 

Όπως και να έχει, δεν είναι δυνατόν σε μία ευνοούμενη Πολιτεία οι πολίτες που δεν σε θέση να πληρώσουν τους φόρους τους καθώς έχουν μείνει άνεργοι από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, να οδηγούνται στο αυτόφωρο σαν να είναι απλοί εγκληματίες.

 

Του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr