Στο απυρόβλητο μηντιάρχες και κόμματα για τα θαλασσοδάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέα μεθόδευση υπέρ αυτών που έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Τους καναλάρχες ή μηντιάρχες, όπως τους λέμε, που χρωστάνε περίπου 2 δις ευρώ σε δάνεια που πήραν, αλλά δεν τα αποπληρώνουν. Το καυτό φάκελο έχει στα χέρια της η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, που ήρθε στην Αθήνα με αποστολή να ελέγξει τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αλλά και να προτείνει λύσεις. Πρόκειται για ένα θέμα που καίει καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Συναντιέται μάλιστα  και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όμως η λύση που προτείνεται, δεν είναι να πληρώσουν οι μηντιάρχες τα δάνειά τους, αλλά να πουληθούν φτηνά σε ξένα funds και οι μηντιάρχες και οι μέτοχοί τους να μείνουν στο απυρόβλητο. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Είναι σκάνδαλο. Δε μπορεί να αφήνεις στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν πληρώνουν, και να κυνηγάς να πάρεις το σπίτι κάποιου που δεν πληρώνει επειδή ακριβώς δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Επειδή είναι άνεργος, επειδή μειώθηκε πάνω από 40% ο μισθός τους στα τελευταία 5 χρόνια, ή επειδή του έκοψαν 12 φορές τη σύνταξη κι έπεται συνέχεια και νέο κόψιμο. Μόνο ως εγκληματίας μπορεί να χαρακτηριστεί όποιος φέρει, συμφωνήσει και υπογράψει τέτοιου είδους λύση.

Πρέπει κάποια στιγμή σ’αυτό το τόπο να υπάρξει δικαιοσύνη. Δε μπορεί να μένουν στο απυρόβλητο οι μηντιάρχες και να εξαντλείται η αυστηρότητα των κυβερνώντων πάντα στους αδύναμους και να τους απειλούν με πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τους και της ακίνητης περιουσίας τους.

Άραγε η επικεφαλής του SSM, που τόσο πολύ καίγεται να βρει λύση για τα κόκκινα δάνεια των μηντιαρχών, θα δείξει την ίδια ευαισθησία και για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΚΟ τους; Θα θέσει το θέμα στον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα, επί υπουργίας του οποίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το νόμο περί ασυλίας των τραπεζιτών και των στελεχών των κομμάτων και των ΜΚΟ τους, που συνεργάστηκαν για να δοθούν αυτά τα θαλασσοδάνεια που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ; Θα εξετάσεις τη μη τήρηση των κοινοτικών οδηγιών από το 2002 στις συμβάσεις υπέγραψαν οι τράπεζες με τους δανειολήπτες; Θα εξετάσει όλες αυτές τις παρανομίες, ή πάλι θα τη γλιτώσουν οι ισχυροί και οι κολλητοί του συστήματος που δεν τηρεί τους νόμους που ψηφίζει, αλλά τους έχει μόνο για τους αδύναμους;

Η λύσεις για την είσπραξη των κόκκινων δανείων πρέπει να είναι ίδιες για όλους. Και για τους ισχυρούς και για τους αδύναμους. Αν είναι να γίνει κούρεμα, θα πρέπει να ισχύει για όλους. Αν τηρηθεί η νομοθεσία, θα πρέπει πάλι και αυτή να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως.