Στο διηνεκές οι αποπληρωμές δανείων και οφειλών

 

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Έξω από τη πόρτα των πρώτων επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια βρίσκονται ήδη τα distress funds και εξετάζεται τώρα ο τρόπος με τον οποίο θα την περάσουν και πώς θα στρογγυλοκαθίσουν στη διοίκηση αυτών των επιχειρήσεων, δήθεν για να τις εξυγιάνουν. Κυβέρνηση, τράπεζες, distress funds και θεσμοί μαγειρεύουν από κοινού αυτές τις μέρες το πώς θα βρουν έναν τρόπο να βαφτίσουν νόμιμη την αρπαγή των ελληνικών επιχειρήσεων από τα ξένα κοράκια, ώστε ούτε να πουληθούν τα δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά ούτε να φορτωθούν να distress funds με αυτά τα δάνεια. Αυτό το λένε, διαχείριση του κόκκινου δανείου της επιχείρησης και όχι πώληση. Με λίγα λόγια, τα ξένα funds θα αποφασίζουν πώς θα λειτουργήσει μια επιχείρηση, πώς θα κινηθεί, αυτά θα καθορίζουν τη στρατηγική της επιχείρησης, τι μισθούς θα δίνει και πόσους εργαζόμενους θα διατηρήσει. Εκεί αποσκοπεί άλλωστε και όλη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και θεσμών όσον αφορά στο δικαίωμα των επιχειρήσεων να απολύουν εργαζόμενους και πόσους θα μπορούν να απολύουν.

Προχωράει επίσης και ο εξωδικαστικός – δήθεν – συμβιβασμός, ο οποίος στοχεύει κυρίως στο να περάσει διά της πλαγίας οδού η ρύθμιση που ζητούν εδώ και μήνες τα στελέχη των τραπεζών, δηλαδή να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά για τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ώστε να πιέσουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά και να διευκολύνει τους τραπεζίτες και τα distress funds να αρπάζουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Αυτό περιμένει και η ισπανική «Aktua», το ισπανικό distress fund που ευθύνεται για το ξεσπίτωμα χιλιάδων Ισπανών δανειοληπτών, για να ξεκινήσει το θεάρεστο έργο της και στη χώρα μας, και να δούμε τις ίδιες σκηνές να εκτυλίσσονται και στην Ελλάδα. Έτσι, αναμένεται ήδη η χορήγηση της πρώτης άδειας διαχείρισης δανείων στην Aktua Hellas, καθώς προχωρούν ολοταχώς οι διεργασίες για την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύντομα επίσης αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η κοινοπραξία της Eurobank και της Alpha Bank με την KKR, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και η Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα, ενεργό ρόλο στη διαχείριση δανείων αναμένεται να αναλάβει η Alvarez & Marsal, η οποία συζητά επίσης με τις τράπεζες, καθώς οι τελευταίες δεν δεσμεύονται να δράσουν κατ΄ αποκλειστικότητα με έναν διαχειριστή.

Η λεγόμενη ενεργητική διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή να αναλάβουν τα distress funds τη διοίκηση των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν κόκκινα δάνεια, αναμένεται στις αρχές του 2017 με τη χορήγηση της άδειας στην KKR. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο distress fund, η Pillarstone εξετάζει συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ 2-3 περιπτώσεις επιχειρήσεων είναι έτοιμες προς μεταβίβαση (όχι πώληση) για διαχείριση. Παράλληλα η συμφωνία που έχουν οι Eurobank και Alpha Bank με την KKR είναι να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Στη μικτή εταιρεία διαχείρισης συμμετέχει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις.

Στα κοράκια των distress funds προγραμματίζεται να μεταβιβαστούν για διαχείριση προβληματικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ η κάθε τράπεζα) από ευρύ φάσμα κλάδων – από τον τομέα του τουρισμού έως τις κατασκευές και τη βαριά βιομηχανία. Αλλά ο άμεσος στόχος για τα μεγάλα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αφορά δάνεια ύψους 4,5 δις. ευρώ από 5 κλάδους της Οικονομίας. Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δις. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και θεσμοί προχωρούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τι τράπεζες να παίρνουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για να πουν ξεκάθαρα ποιες είναι οι ρυθμίσεις που θέλουν ώστε να λυθούν τα χέρια τους από τις συνέπειες του νόμου. Οι συζητήσεις αφορούν στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα κρίνεται η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, είναι αναπόφευκτο και οι οφειλές προς το Δημόσιο να συγκλίνουν στα ποσοστά διαγραφών του 40% – 60% που θα κάνουν οι τράπεζες, δεδομένου ότι πολύ μικρό μέρος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο μπορεί να θεωρείται βάσιμα ανακτήσιμο.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι πρόκειται απλά για τη συνέχιση της κοροϊδίας και των παιχνιδιών που παίζονται στη πλάτη των δανειοληπτών, ώστε να λυθούν τα χέρια αυτών που θέλουν να αρπάξουν τη περιουσία τους, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης με δήθεν συμφωνίες για κούρεμα οφειλών σε Δημόσιο και Τράπεζες και εξωδικαστικούς δήθεν συμβιβασμούς για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες. Κανείς όμως δεν αποκαλύπτει την ουσία του ζητήματος. Ότι στη πραγματικότητα, οι οφειλές προς το δημόσιο με τις προσαυξήσεις που τις φορτώνουν, δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθούν γιατί είναι πιο υψηλές και από το κεφάλαιο της πραγματικής οφειλής! Γι’ αυτό οι θεσμοί ζητούν κούρεμα των οφειλών!  Όσο για τις οφειλές προς της τράπεζες, αυτές συνεχίζουν να παρανομούν με προτάσεις που δεν τηρούν ούτε τους νόμους της χώρας ούτε τις κοινοτικές οδηγίες. Και ύστερα ζητούν να τους εμπιστευτεί ο πολίτης και να φέρει πίσω στις τράπεζες τα χρήματά του.