Στο Δίκτυο «100 Ανθεκτικές Πόλεις» όλου του κόσμου η Θεσσαλονίκη

Στο Δίκτυο “100 Ανθεκτικές Πόλεις” (100 Resilient Cities), πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller, που έχει σκοπό να βοηθήσει πόλεις ανά τον κόσμο να γίνουν πιο ανθεκτικές απέναντι στις φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, εντάχθηκε η Θεσσαλονίκη.

 

Η Θεσσαλονίκη, όπως και η Αθήνα, ήταν μεταξύ των 35 πόλεων -και μόλις εφτά ευρωπαϊκών- που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 330 από ολόκληρο τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2013 αναδείχτηκαν οι πρώτες 32 πόλεις του Δικτύου, τον Δεκέμβριο του 2014 οι επόμενες 35, ενώ ο νέος γύρος συμμετοχών αναμένεται στο τέλος του 2015.

 

Με αφορμή την πρώτη δράση του προγράμματος “100 Ανθεκτικές Πόλεις”, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε πως στόχος είναι “να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων ανά τον κόσμο που θα ανταλλάσσουν καλές πρακτικές, αλλά και να προκύψει αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών”.

 

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται σε μια ομάδα δήμων από όλο τον πλανήτη, καθώς μετέχουν πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Σίδνεϊ, το Παρίσι, η Βοστόνη, η Βαρκελώνη, με διαφορετικά όμως προβλήματα.

 

“Ο όρος ‘αστική ανθεκτικότητα’ αναφέρεται στη δυνατότητα μιας πόλης να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί παρά τις όποιες χρόνιες πιέσεις και τις όποιες απρόσμενες κρίσεις. Όπου ‘χρόνιες πιέσεις’ βάλτε ανεργία, φτώχεια, απουσία κοινωνικής συνοχής, δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, ρατσισμός, μεταναστευτικό κ.ά. Όπου ‘απρόσμενες κρίσεις’ είναι σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, ένα ξαφνικό μεταναστευτικό κύμα” ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του “100RC” Σκοτ Ροσενστάιν, (Scott Rosenstein), από την πλευρά του, υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε “μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, λόγω της ηγεσίας της πόλης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της διάθεσης για συνεργασία”.

 

“Τα επεισόδια, τον Δεκέμβρη του 2008, με οδήγησαν να στείλουμε την αίτηση για να συμπεριληφθεί η Θεσσαλονίκη στις ‘100 Ανθεκτικές Πόλεις'” τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

 

Πρόσθεσε πως “από τότε -για μένα- ξέσπασε ένα κύμα αυτοκαταστροφικό για τον δημόσιο χώρο, τη δημόσια περιουσία και τις αξίες. Ένα κύμα που όλο και μεγαλώνει και πνίγει την πόλη μας. Το πρόγραμμα οφείλει να βάλει ως έναν από τους στόχους του την ανάσχεση αυτής της πορείας, να ξανακερδίσει ο δημόσιος χώρος την αξία του”.

 

Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της ένταξης στο Δίκτυο των “100 Ανθεκτικών Πόλεων” κατατέθηκε μέσω της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ΑΕ.