Στο επενδυτικό «στόχαστρο» ξένων εταιρειών ακίνητα και εκτάσεις στη βόρεια Ελλάδα

Στο επενδυτικό “στόχαστρο” εταιρειών από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Σουηδία, την Αυστρία, τον Καναδά και τη Ρωσία, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα τα ακίνητα των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, με τους ξένους επενδυτές ν’ αναζητούν κυρίως μεγάλες εκτάσεις, για χρήσεις τουριστικές, οικιστικές, αναψυχής/εκπαίδευσης, ακόμη και αγροβιοτεχνολογίας.

 

Οι δε Βαλκάνιοι -κυρίως Σέρβοι και Σκοπιανοί- τείνουν να επενδύουν στην αγορά κατοικίας των δύο δήμων, στοχεύοντας κυρίως σε μικρά διαμερίσματα, αν και προς το παρόν η συμμετοχή τους στο σύνολο των αγοραπωλησιών οικιστικών ακινήτων παραμένει μικρή, σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε διαμερίσματα έχει μετατεθεί και το ενδιαφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι πριν από την κρίση ενδιαφέρονταν κυρίως για μονοκατοικίες πολλών τετραγωνικών.

 

Σπίτια για συνταξιούχους από τη Γερμανία

 

Αναλυτικότερα, το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι ονειρεύονται το δικό τους σπίτι στην Ελλάδα του παρατεταμένου καλοκαιριού έχει ήδη οδηγήσει μια εταιρεία από τη Γερμανία να χτυπήσει την “πόρτα” του δήμου Θέρμης, αναζητώντας έκταση για συγκρότημα κατοικιών. Η δημοτική αρχή έχει επίσης δεχτεί κρούση από ισραηλινή εταιρεία, η οποία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χώρο για ν’ αναπτύξει επένδυση αγροβιοτεχνολογίας, όπως γνωστοποίησε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

 

1800 δημοτικά ακίνητα στον δήμο Θέρμης

 

Κατά τον ίδιο, ο δήμος εργάζεται προκειμένου να ξεπεραστούν τα νομοθετικά κωλύματα σε επίπεδο μακροχρόνιων μισθώσεων για να γίνει ευκολότερη η αξιοποίηση των πολλών δημοτικών ακινήτων και δημόσιας γης, που είναι διασπαρμένα στα 400.000 στρέμματα έκτασης του δήμου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη -και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015- η εγγραφή σε σύστημα GIS περίπου 1.800 τέτοιων ακινήτων, εκ των οποίων πολλά προσφέρονται προς αξιοποίηση.

 

Μείωση τιμών 30%-50% σε σχέση με τη προ κρίσης περίοδο

 

Σύμφωνα τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελο Πασαλίδη, η περιοχή των δύο δήμων εκτιμάται ότι θα είναι αυτή που θα σύρει το άρμα της επανεκκίνησης της αγοράς ακινήτων της πόλης και που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον στα επόμενα χρόνια για πολλούς λόγους.

 

Αφενός, υπάρχουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες γιατί οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 30% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, μείωση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% κατόπιν διαπραγμάτευσης. Αφετέρου, οι περιοχές γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, βρίσκονται κοντά στα θέρετρα της Χαλκιδικής κι έχουν άμεση πρόσβαση σε μεγάλους οδικούς άξονες.

 

Στον δήμο Θέρμης, το ενδιαφέρον δεν σταματάει στις μεγάλες εκτάσεις και στις κατοικίες -εκ των οποίων πολλές παραμένουν αδιάθετες, κυρίως στην περιοχή της επέκτασης που “κοιτάζει” προς Θεσσαλονίκη. Επεκτείνεται και στα “κουφάρια” των εργοστασίων των βιομηχανιών/βιοτεχνιών χαμηλής όχλησης, που κάποτε λειτουργούσαν στην περιοχή.

 

Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη για αθλητικές εγκαταστάσεις -ο δήμος Θέρμης πήρε έγκριση νομιμότητας για διαγωνισμό μίσθωσης αθλητικών εγκαταστάσεων- όπως έγινε σαφές και από την κίνηση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να θέσει επί χάρτου σχέδιο δημιουργίας προπονητικού κέντρου σε έκταση 200 στρεμμάτων.

 

52 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε έναν δήμο, αλλά δρόμοι του 1950

 

Για τον καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού -ο οποίος δημιουργήθηκε από την ένωση της Περαίας, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου, της Επανομής και της Μηχανιώνας- πρόσθετο πλεονέκτημα αποτελεί η ενιαία ακτογραμμή των 52 χιλιομέτρων. Στον αντίποδα, σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η προσβασιμότητα: η περιοχή εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο κατασκευασμένο στη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να θρηνεί τέσσερις νεκρούς στην άσφαλτο ετησίως.

 

Το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, ωστόσο, δεν “φρενάρει” τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ήδη, γερμανικές και σουηδικές εταιρείες του κλάδου τουρισμού υγείας εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ακίνητα σε Αγγελοχώρι και Επανομή, ενώ γερμανικός όμιλος ενδιαφέρεται και για την έκταση εκείνη του Αγγελοχωρίου, όπου υπήρχαν σχέδια δημιουργίας μεγάλου ενυδρείου (αντίστοιχου με εκείνο που λειτουργεί στην Κρήτη), ύψους επένδυσης 20 εκατ. ευρώ.

 

Τα κάμπινγκ…”πιάνουν” Καναδά

 

Ενδιαφέρον από γερμανικές, καναδικές και ρωσικές εταιρείες καταγράφεται για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το οποίο είχε μεν περάσει προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά τελικά αποφασίστηκε να εκμισθωθεί και όχι να πουληθεί, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν.

 

Όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση μεγάλων δημοτικών ακινήτων, ο δήμος σκέφτεται μόνο την οδό της μακροχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί και η έγκριση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, που βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ.

 

Σήμερα, ο δήμος Θερμαϊκού, που αναπτύσσεται σε έκταση 120.000-130.00 στρεμμάτων, έχει ορίσει χρήσεις γης μόνο για την περιοχή της Μηχανιώνας, κάτι που επείγει να γίνει και για τις υπόλοιπες. Παράλληλα, για το 2015 προγραμματίζεται η αναθεώρηση όλων των μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού και η κατάργηση των ζωνών αμιγούς κατοικίας. Ο κ. Μαυρομάτης επισήμανε ακόμη ότι “κάτι πρέπει να γίνει με τις αντικειμενικές αξίες, καθώς δεν είναι δυνατόν να παραμένουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις εμπορικές”.

 

Οι τιμές

 

Οι τιμές των ακινήτων στους δύο δήμους παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Πχ, στην περίπτωση των αγροτεμαχίων στον δήμο Θέρμης, οι υψηλότερες τιμές εκκίνησης εντοπίζονται στην περιοχή της πόλης της Θέρμης (20.000-40.000 ευρώ/στρέμμα) και οι χαμηλότερες στα Βασιλικά (5.000-25.000 ευρώ/ στρέμμα). Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα οικόπεδα (90-150 ευρώ/τμ στη Θέρμη, έναντι 30-70 ευρώ στα Βασιλικά) και στα διαμερίσματα (900-1200 ευρώ/τμ στη Θέρμη, 500-700 ευρώ/τμ στα Βασιλικά).

 

Στον δήμο Θερμαϊκού, η Περαία παρουσιάζει τις συγκριτικά υψηλότερες τιμές εκκίνησης στα αγροτεμάχια (15.000-25.000 ευρώ/στρέμμα) και η Επανομή τις χαμηλότερες (6000-12000/στρέμμα). Το ίδιο ισχύει για τα οικόπεδα (Περαία: 300-700 ευρώ/τμ και Επανομή 150-400 ευρώ/τμ) και τα διαμερίσματα (500-1100 ευρώ/τμ στην Περαία και 400-900 ευρώ/τμ στην Επανομή).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ