Στο Eurogroup η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ημέρα χρέους και ανάπτυξης είναι η σημερινή, με την κυβέρνηση να αναμένει ότι θα ξεκινήσει να καρπώνεται τις προσπάθειες των τελευταίων 9 μηνών.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, θα καλέσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη να αναλάβουν τις δεσμεύσεις του για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί από το Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012.

 

Παράλληλα, θα παρουσιάσει στο Eurogroup και το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη 10ετια, ζητώντας από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να κινητοποιήσουν τα ιδιωτικά κεφάλαια – και όχι μόνο – των χωρών τους, ώστε αυτά να κατευθυνθούν προς την ελληνική οικονομία.

 

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως σήμερα το Eurogroup θα προχωρήσει σε μία ισορροπημένη δήλωση για το θέμα του χρέους.

 

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το Eurogroup θα δώσει επίσης εντολή στην ομάδα που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις (το γνωστό Euroworking Group) να προετοιμάσει τα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους.

 

Το βασικό σενάριο που προωθεί η ελληνική πλευρά, είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη (τόσο των διμερών από τις χώρες της Ευρωζώνης, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) στα 50 έτη.

 

Ταυτόχρονα, προωθεί και την μετατροπή του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων (περίπου 0,8%) σε σταθερό.

 

Επίσης, θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

 

Επισήμως, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει κατά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας που είναι προγραμματισμένος για το τέλος Αυγούστου, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

 

 

 

 

Πηγή: Καθημερινή