Στο «GPS του εγκεφάλου» το Νόμπελ Ιατρικής

Ο Αγγλο-αμερικανός Τζον Ο’Κιφ και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν από τη σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία τους επί της λειτουργίας του εγκεφάλου.

 

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα εσωτερικό σύστημα GPS που υπάρχει στον εγκέφαλο.

 

«Οι φετινοί νικητές ανακάλυψαν ένα σύστημα, ένα εσωτερικό GPS στον ανθρώπινο εγκέφαλο που βοηθάει στον προσανατολισμό μας στον χώρο», ανακοίνωσε η επιτροπή.

 

«Με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη λύθηκε ένα πρόβλημα που απασχολούσε επί αιώνες φιλοσόφους και επιστήμονες. Το πώς καταφέρνει το μυαλό και δημιουργεί έναν χάρτη του πριβάλλοντος χώρου και πώς μπορούμε να πετύχουμε την πλοήγησή μας σε ένα περίπλοκο περιβάλλον», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Ολα ξεκίνησαν το 1971, όταν ο Τζον Ο΄Κιφ εντόπισε το πρώτο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού σε πειράματα με αρουραίους. Διαπίστωσε τότε ότι ο ιππόκαμπος, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, περιέχει εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα, τα «κύτταρα τοποθεσίας», τα οποία ενεργοποιούνται μόνο όταν το ζώο βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση στο χώρο.

 

Πέρασαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες μέχρι τη στιγμή που, το 2005, το ζεύγος Μόζερ ανακάλυψε ένα άλλο τμήμα του συστήματος προσανατολισμού του εγκεφάλου. Πρόκειται για την ακρίβεια για τα λεγόμενα κύτταρα πλέγματος που ενεργοποιούνται όταν ακολουθεί κανείς μια συγκεκριμένη διαδρομή.

 

Τα οφέλη της ανακάλυψης εκτιμάται ότι θα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις ασθενών με  Αλτσχάιμερ, όπου τα δίκτυα προσανατολισμού του εγκεφάλου καταστρέφονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

 

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στον ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και οι τρεις νικητές θα μοιραστούν το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η απονομή των Νόμπελ Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομίας.

 

Το 2013 το Νόμπελ Ιατρικής είχε απονεμηθεί στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και τον Γερμανό Τόμας Ζούντχοφ, για την έρευνά τους που αποσκοπεί στην «χαρτογράφηση» της πορείας που ακολουθούν βιοχημικοί παράγοντες, όπως ορμόνες και πρωτεΐνες, στο ανθρώπινο σώμα.