Στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας οι 700 μετανάστες

Το κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας είναι το μέρος όπου θα φιλοξενηθούν αρχικά οι 700 παράτυποι μετανάστες που από χθες τα ξημερώματα βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο, με σημαία Κιριμπάτι, που έπλεε για ώρες ακυβέρνητο.

Μετά από συνεχείς συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε πού θα μεταφερθεί αρχικά ο μεγάλος αυτός αριθμός μεταναστών, αλλά και ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα γίνουν.

Το χρονικό

Χθες τα ξημερώματα το φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι εξέπεμψε σήμα sos καθώς υπέστη μηχανική βλάβη την ώρα που βρισκόταν 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές του νησιού με το λιμενικό να σπεύδει στο σημείο και να ακολουθεί το πολεμικό ναυτικό.

Στο πλοίο, που έχει μήκος 77 μέτρων, επέβαιναν 700 μετανάστες, οι 200 εκ των οποίων να είναι γυναίκες και παιδιά. Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.

Η ρυμούλκηση

Χθες το μεσημέρι ήδη βρίσκονταν στο σημείο, εκτός από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος, παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Ύδρα» του πολεμικού ναυτικού αποφάσισε την ρυμούλκηση του πλοίου στην πιο κοντινή ακτή και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι, πέραν των παράτυπων μεταναστών.

Συσκέψεις φορέων

Την ίδια ώρα στην Ιεράπετρα υπήρχε σε εξέλιξη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το τι ακριβώς θα γίνει μόλις οι μετανάστες πατήσουν το πόδι τους στην στεριά.

Σε επιφυλακή τέθηκαν γιατροί και νοσοκομεία καθώς θα έπρεπε να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους μετανάστες την χρειάζονται αλλά και να εξεταστούν για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, όπως ο ιός Έμπολα.

Ο Σ. Τσόκας στη Κρήτη

Εξαιτίας της σπουδαιότητας τους θέματος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας έφτασε στις 8.30 το βράδυ στην Κρήτη προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια της διάσωσης των μεταναστών αλλά και της μετέπειτα φιλοξενίας τους.

Σε μία σύσκεψη που κράτησε περίπου δύο ώρες αποφασίστηκε ότι οι μετανάστες, που θα φτάσουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι της Ιεράπετρας, θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής όπου θα εξεταστούν από τους γιατρούς, θα τους παραχθούν οι πρώτες βοήθειες ενώ θα τους προσφερθεί για αρχή ένα ζεστό ρόφημα και κολατσιό.

 

Πηγή: cretapost.gr