Στο… κόκκινο η λειτουργία του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι περίπου 1.300 νεφροπαθείς απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια η έλλειψη των αντιδραστηρίων έχει οδηγήσει στον πλημμελή έλεγχο των υπό μεταμόσχευση νεφροπαθών, που είναι ενταγμένοι στη λίστα αναμονής πτωματικού μοσχεύματος, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και για τους ήδη μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς.
Επίσης, η άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου να εφαρμόσει τον έλεγχο κυτταρομετρίας ροής μειώνει τις δυνατότητες μεταμόσχευσης ιδιαίτερα των υπερευαισθητοποιημένων νεφροπαθών.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ταυτόχρονα, επισυνάπτει ανάλυση του εργαστηρίου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας για τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και επιστολή της υπεύθυνης γιατρού προς τη διοίκηση του νοσοκομείου για το συνολικό κόστος λειτουργίας του εργαστηρίου.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Κέντρου Ανοσολογίας, η κατάσταση είναι οριακή. Υπάρχει πλημμελής έλεγχος τόσο των 800 μεταμοσχευμένων νεφροπαθών που παρακολουθούνται από το Κέντρο όσο και των 500 νεφροπαθών που είναι στη λίστα αναμονής για εύρεση μοσχεύματος από πτωματικό δότη», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η υποχρηματοδότηση του Κέντρου είναι δραματική. Μάλιστα, το 2015 η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε οριζόντια περικοπή κατά 30% της χρηματοδότησης όλων των εργαστηρίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα άλλα δύο αντίστοιχα με του «Ιπποκράτειου» κέντρα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν εξαπλάσιο προϋπολογισμό απ’ αυτόν του Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
 

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Την ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου προς όφελος των ασθενών έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν και η υπεύθυνη του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας Δρ. Ασημίνα Φυλάκτου. Σε έγγραφό της προς τη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» ζητεί την εισαγωγή της μεθόδου κυτταρομετρίας ροής και την αύξηση της δαπάνης για έλεγχο κυτταροτοξικών αντισωμάτων.

«Για τη διενέργεια της επιλογής του κατάλληλου λήπτη για μεταμόσχευση νεφρού απαιτούνται 4 βασικές ενότητες εξετάσεων: HLA τυποποίηση δότη-λήπτη, κλασική μέθοδος διασταύρωσης (Complement-Dependent Cytotoxicity/CDC), ιστορικό της διακύμανσης των κυτταροτοξικών αντισωμάτων των ασθενών (PRA και ειδικότητα κυτταροτοξικών αντισωμάτων) και διασταύρωση του δότη-λήπτη με κυτταρομετρία ροής (Flow CM). Στα άλλα δύο κέντρα Ιστοσυμβατότητας στην Ελλάδα («Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών) εφαρμόζονται για πάνω από 10-15 χρόνια ο συνδυασμός και των τεσσάρων ενοτήτων εξετάσεων, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην επιλογή», τονίζει η Δρ. Φυλάκτου και προσθέτει ότι «στο εργαστήριο Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, που καλύπτει όλη τη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει δυνατότητα εξετάσεων με κυτταρομετρία ροής. Η διασταύρωση του δότη-λήπτη με κυτταρομετρία ροής (Flow CM) έχει μεγαλύτερη ευαισθησία και δυνατότητα διαχωρισμού T και Β λεμφοκυττάρων, με αποτέλεσμα την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή του κατάλληλου λήπτη».
Σύμφωνα με την ίδια, «η έλλειψη αυτή προκαλεί καθυστέρηση στον έλεγχο ευαισθητοποίησης (PRA και ειδικότητα κυτταροτοξικών αντισωμάτων) και γιγαντώνει το πρόβλημα. Σε πολλούς ασθενείς η καθυστέρηση ξεπερνάει τους 15 μήνες, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ελέγχονται κάθε 3 ή 4 μήνες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλή επιλογή για διασταύρωση, όταν προκύπτει ένας αποβιώσας δότης και να αποκλείονται».

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Στο ίδιο έγγραφο, η Δρ. Φυλάκτου επισημαίνει ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου και της διενέργειας ασφαλών μεταμοσχεύσεων είναι αναγκαία η προμήθεια αντιδραστηρίων ελέγχου των κυτταροτοξικών αντισωμάτων, κόστους περίπου 500.000 ευρώ το χρόνο.

«Αυτό καθίσταται πρακτικά αδύνατο όταν ο συνολικός προϋπολογισμός της λειτουργίας του εργαστηρίου για όλες τις δραστηριότητές του (τμήμα μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, τμήμα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών και τμήμα Ανοσολογίας) έχει κατέλθει στο τραγικό ποσό των 480.000 ευρώ για το 2015 από 3,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και μακράν των 1,3 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στην εμπεριστατωμένη πρόταση προϋπολογισμού που έχουμε καταθέσει», τονίζει η Δρ. Φυλάκτου.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου παραδέχεται τις ελλείψεις που υπάρχουν, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση. Επιπλέον, τονίζει ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι περικομμένος, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη διενέργεια και άλλων εξετάσεων. Πάντως, τα προβλήματα αυτά τέθηκαν στον υπουργό Υγείας, ο οποίος είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα και θα αναζητήσει λύσεις.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία