Στο πειθαρχικό όσοι δικηγόροι εκβιάζουν δανειολήπτες

Μια λέξη μόνο ταιριάζει στην απόφαση ενός συλλόγου απέναντι στους εκβιαστές των τοκογλύφων που αυτοαποκαλούνται δικηγορικές-εισπρακτικές εταιρίες.

 

Συγχαρητήρια! Συγχαρητήρια σε όσα έπραξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με μια απόφαση που έφερε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον σε όλους τους δανειολήπτες.

 

Συγχαρητήρια διότι ο ΔΣΑ έπραξε το αυτονόητο, κάνοντας αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και καιρό το κράτος. Να απαγορέψει τις παράνομες πρακτικές των δικηγορικών εισπρακτικών εταιριών να ενοχλούν τηλεφωνικά και όχι μόνο τους δανειολήπτες, καταπατώντας το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή. 

 

Προ ελαχίστων ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ΄αποφάσισε να δώσει τέρμα στην ασυδοσία των δικηγορικών εισπρακτικών εταιριών και να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου όλες τις δικηγορικές εισπρακτικές εταιρίες που μέχρι τώρα απειλούσαν όn ανεξέλεγκτα για λογαριασμό τραπεζών, Δημοσίου και διαφόρων ιδιωτικών εταιριών, όπως των εταιριών τηλεπικοινωνιών, όσους ανθρώπους δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση πως παρόμοιες συμπεριφορές προσβάλουν το σύνολο του δικηγορικού σώματος και δεν θα είναι ανεκτές.

 

Για το λόγο αυτό, αποφάσισε την προσθήκη στα πειθαρχικά παραπτώματα του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων, ώστε οσάκις δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες διαπιστωθεί ότι ακολουθούν την πρακτική αυτή, να βρεθούν αντιμέτωποι με την βαρύτατη πειθαρχική διαδικασία του ΔΣΑ.

 

Σύμφωνα με την προσθήκη στον Κώδικα Δεοντολογίας, ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία, απαγορεύεται να οχλεί προφορικά και δή τηλεφωνικά, τον οφειλέτη του εντολέα του πέραν της μίας φοράς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την οφειλή του και να διερευνήσει τη δυνατότητα εξώδικης επίλυσης της  υφιστάμενης διαφοράς.

 

Η μη τήρηση της διάταξης αυτής παραβιάζει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων και συνιστά ελεγκτέο  πειθαρχικό παράπτωμα.

 

Σε περίπτωση που στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δυστροπήσει ή αρνηθεί να εξοφλήσει την οφειλή, ο δικηγόρος οφείλει, τότε, να προβεί σε έγγραφη εξώδικη όχληση ή να ασκήσει τα προβλεπόμενα νόμιμα ένδικα βοηθήματα για λογαριασμό του εντολέα του.

 

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει και καταδικάζει τις πρακτικές δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών που στο πλαίσιο της δικηγορικής τους εντολής μετέρχονται συμπεριφορές εισπρακτικών εταιρειών, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις προς τους οφειλέτες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

 

Το παράδειγμα του ΔΣΑ αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση προς το παρόν στο πέπλο σιωπής που καλύπτει τόσο το Κράτος όσο και τη Δικαιοσύνη σχετικά με την παράνομη λειτουργία των δικηγορικών εισπρακτικών εταιριών που προβαίνουν από τη μία παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή στην άλλη.

 

Οι παραβιάσεις σημειώνονται όχι μόνο σε βάρος των πολιτών τους οποίους απειλούν αλλά στους ίδιους τους χώρους εργασίας των δικκηγορικών εισπρακτικών εταιριών σε βάρος των ίδιων των εργαζόμενων που πρόκειται κυρίως για απελπισμένους ανθρώπους που στην αναζήτηση εργασίας έφτασαν στο σημείο να αναγκαστούν έναντι πινακίου φακής να προσπαθούν να εξευτελίσουν τον συνάνθρωπό τους.

 

Στο τέλος, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εξευτελίζονται, όχι μόνο για όσα πράττουν σε βάρος των συνανθρώπων τους αλλά και από τον εμπαιγμό των ιδιοκτητών των εισπρακτικών εταιριών που είτε κωλυσιεργούν να τους πληρώσουν, είτε τους απειλούν ότι αν δεν τηλεφωνούν κάθε τρεις και λίγο δεν θα αμοιφθούν, είτε δεν τους αμοίβουν καθόλου.  

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr