Στον αέρα άδειες – επιδόματα

Εκπνέει στις 30 Ιουνίου η παράταση που είχε δοθεί με νομοθετική ρύθμιση πριν από τρεις μήνες στην ισχύ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κίνδυνο να βρεθεί στον… αέρα το επίδομα γάμου και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων, όπως άδειες σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.

 

Η ΓΣΕΕ έστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της Εθνικής Σύμβασης μέχρι την ψήφιση του νόμου για τα εργασιακά, ζητώντας να υπολογιστεί «εύλογος χρόνος» για τη συλλογική διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

 

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου παρέπεμπαν χθες στην ψήφιση του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου, με την οποία -όπως έλεγαν- θα αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τη λήξη της υπάρχουσας Σύμβασης. Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, είπε πως το υπουργείο βρίσκεται στην τελική φάση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου που θα αποκαθιστά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά έχει βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς οι θεσμοί αξιώνουν να μην υπάρξει αλλαγή χωρίς τη δική τους έγκριση και ζητούν διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε τη στήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τη δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης.

 

«Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση, που θα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Ταυτόχρονα πρέπει και οι εργοδοτικές οργανώσεις να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό νέα σύμβαση», δηλώνει ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

 

Η ρύθμιση

Μια ενδεχόμενη λήξη της παράτασης της μετενέργειας της Σύμβασης, χωρίς να έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, θα σήμαινε πως ακόμη και οι επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν δεν θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, ενώ θα δημιουργηθεί κενό για άδειες κ.ά. που προβλέπονται σε προηγούμενες Εθνικές Συμβάσεις.

 

Το επίδομα γάμου έχουν καταργήσει, όπως είχαν δικαίωμα από το 2012, με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ, αφού καταργήθηκε η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η υποχρεωτική, δηλαδή, εφαρμογή των όρων τους και από εργοδότες μη μέλη των αντίστοιχων οργανώσεων.

 

Σύμφωνα με την επιστολή της ΓΣΕΕ, οι εργοδότες δεν προσέρχονται στο τραπέζι γι’ αυτόν τον λόγο, δηλαδή «επικαλούμενες τις αναπόφευκτες συνέπειες μαζικών διαρροών των μελών τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους».

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε επίσης την άμεση σύγκληση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας για προγραμματισμό δράσης, σε σχέση πάντα με το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στο ίδιο πλαίσιο η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συνεδριάσει άμεσα για να εκτιμήσει και να αποφασίσει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που ανακοινωθεί η συμφωνία.

 

Πηγή: Έθνος