Στους θεσμούς το σχέδιο για το ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Την αποστολή της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προς τους θεσμούς, «ένα λεπτό μετά» από την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα υπάρχουν μειώσεις» και θα «εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα», ενώ σημείωσε ότι η εθνική σύνταξη θα προστατεύει το εισόδημα με δίκαιο τρόπο.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους και, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι δεν θα είναι παρατηρητής.
«Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, ανέφερε ότι θεωρεί θέμα ταυτότητας της Ε.Ε. το κοινωνικό κράτος. Θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο που μπορεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε ότι μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι φοβούνται και νέες μειώσεις, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν σύνταξη και συμπλήρωσε ότι όταν λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα και η ουσία του ασφαλιστικού.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι η ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στις νέες γενιές.

«Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη με ενιαίους κανόνες για όλες και τον θεσμό της εθνικής σύνταξης» ανέφερε εν συνεχεία και έκανε λόγο για υψηλή αναδιανομή.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει όσο ισχυρότερη η οικονομία, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θέλει να υπερβεί το σχέδιο του μνημονίου, το οποίο και θα εφαρμοστεί.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ότι τους ζήτησε αν το επιθυμούν να ορίσουν εκπροσώπους τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Πάντως, σημείωσε ότι έδωσε το σχέδιο στους αρχηγούς με όρους εμπιστευτικότητας το ν/σ και ότι το είδε να αναπαράγεται σε αρκετά μέσα.