Στρατούλης: Οι δεσμεύσεις για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ πρέπει να τηρηθούν

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει κάποια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματος της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

 

Ο κ. Στρατούλης, μιλώντας στον Real fm και ερωτηθείς αν, εφόσον έρθει μια μέτρια συμφωνία, θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Η πεποίθησή μου είναι ότι, επειδή ξέρω πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι από τα ιστορικά του στελέχη, δεν πρόκειται να έρθει κάποια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματός μας.

 

Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μια συμφωνία, η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων. Ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό, αλλά το να ακυρώσεις τον βασικό κορμό των προγραμματικών σου δηλώσεων δεν γίνεται και τέτοια συμφωνία δεν θα έρθει».

 

Στο ερώτημα αν η αύξηση του ΦΠΑ και η παραμονή του ΕΝΦΙΑ ακυρώνει τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ανέφερε: «Η εκτίμησή μου είναι η συμφωνία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εκτίμησή μου είναι επίσης ότι οι βασικές μας προγραμματικές μας δεσμεύσεις και για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να τηρηθούν.

 

Από εκεί και πέρα μένουν οι μέρες που μένουν, για να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία που δεν θα μας οδηγήσει σε ταπεινωτική υποταγή, αλλά θα ανοίγει δρόμους ελπιδοφόρους τουλάχιστον θα δίνει κάποιες θετικές διεξόδους για τον λαό και την πατρίδα».

Με αφορμή τη δήλωση Βαρουφάκη ότι τα χρήματα φτάνουν για δύο εβδομάδες ακόμα, ο υπουργός ρωτήθηκε αν η άλλη πλευρά δεν υποχωρήσει, τι θα γίνει. «Η χώρα μας έχει εναλλακτικές δυνατότητες πάρα πολλές και ρευστότητας και χρηματοδότησης και αποδείχθηκε αυτήν την εβδομάδα, εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε.

Στην ερώτηση αν εναλλακτική μας είναι η BRICS, είπε: «Ακόμα και εκεί. Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μια κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μια δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι».