Στρος Καν: Πήγαινα σε τέσσερα ροζ πάρτι τον χρόνο

Με την υπερασπιστική γραμμή ότι η λαγνεία δεν συνιστά έγκλημα προσήλθε στο δικαστήριο χθες ο Ντομινίκ Στρος Καν για την υπόθεση «Κάρλτον» – το ξενοδοχείο όπου διαδραματίζονταν οι περίφημες βραδιές οργίων με τη συμμετοχή ιεροδούλων.

 

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ -η καριέρα και οι πολιτικές φιλοδοξίες του οποίου τερματίστηκαν απότομα όταν βρέθηκε με χειροπέδες κατηγορούμενος για τον βιασμό μιας καμαριέρας- ήταν βασικός συντελεστής στη διοργάνωση των ροζ πάρτι.

 

Ο ίδιος ο Στρος Καν διατείνεται ότι ναι μεν συμμετείχε σε όργια ομαδικού σεξ, αλλά δεν γνώριζε πως οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά ήταν εκδιδόμενες. Νωρίτερα, καθώς ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έφθανε στο δικαστήριο στην πόλη Λιλ, τρεις γυμνόστηθες ακτιβίστριες της Femen ανέβηκαν στο αυτοκίνητό του με τις λέξεις «προαγωγοί, πελάτες, ένοχος» γραμμένες με σπρέι στο στήθος τους, αλλά απομακρύνθηκαν από τους αστυνομικούς.

 

Μαζί με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ κατηγορούνται άλλα 13 άτομα: από μικροεπιχειρηματίες, έναν ξενοδόχο, έναν ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας κι έναν δικηγόρο μέχρι τον επονομαζόμενο «Ντοντό ο Νταβατζής», ιδιοκτήτη οίκου ανοχής, που έχει στο ενεργητικό του καταδίκες και κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη μαζί με ιερόδουλες.

 

Στην πρώτη του κατάθεση ο 65χρονος Στρος Καν τόνισε ότι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, και μάλιστα πρόσθεσε ότι τα ροζ πάρτι στα οποία πήρε μέρος ήταν λίγα. «Μπορεί να ακούγεται σαν να ήταν μια διαρκής δραστηριότητα, αλλά δεν ήταν περισσότερα από τέσσερα τον χρόνο» δήλωσε στον δικαστή ο Στρος Καν, εξηγώντας ότι ως επικεφαλής του ΔΝΤ έπρεπε να ασχοληθεί με τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας και άρα δεν είχε χρόνο για πιο συχνές τέτοιου είδους… απολαύσεις.

 

Οσο για την κατηγορία ότι γνώριζε πως επρόκειτο για ιερόδουλες, την οποία εκείνος εξακολουθεί να αρνείται, ο δικηγόρος του στηρίζει την υπεράσπισή του στη λογική ότι «είναι αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς μια γυμνή ιερόδουλη από μια γυμνή σταρλετίτσα».

 

Οι πρώτες καταθέσεις των γυναικών, πάντως, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Γάλλο πρώην πολιτικό. Μια κοπέλα που κατέθεσε με ψευδώνυμο υποστήριξε ότι ο Στρος Καν συνέχισε μια σεξουαλική πράξη που την έκανε να πονά, παρότι του έδειξε με νοήματα και έκλαιγε. «Είχε διαρκώς ένα χαμόγελο στα χείλη του, παρόλο που κατάλαβε ότι πονούσα», είπε η κοπέλα, η οποία υποστήριξε ότι δεν έφυγε επειδή χρειαζόταν τα χρήματα.

 

Οταν ο δικαστής τη ρώτησε αν πιστεύει ότι είχε την επιλογή να αρνηθεί, εκείνη απάντησε κλαίγοντας: «Αμφιβάλλω, ένιωθα πολύ μικρή». Η γυναίκα είπε ενώπιον του δικαστηρίου ότι την είχε προσλάβει ένας από τους συγκατηγορουμένους του Στρος Καν, ο Νταβίντ Ροκέτ, και ότι ταξίδεψε από τη Λιλ στο Παρίσι με το τρένο, μαζί με δύο άνδρες, προκειμένου να συμμετάσχει ως «σεξουαλικό δώρο» προς τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ σε ένα μικρό πάρτι στη γαλλική πρωτεύουσα. Της είχαν πει να είναι διακριτική και ότι όλα έπρεπε να είναι τέλεια και πολύ καλά οργανωμένα.

 

Ο Στρος Καν άκουγε την κατάθεσή της με το βλέμμα χαμηλωμένο. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο και εάν κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει μέχρι και δεκαετή ποινή κάθειρξης και πρόστιμο έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

 

Πηγή: Έθνος