Σχέδια για πακέτο βοήθειας μετά το Grexit επεξεργάζεται η Ευρώπη

Στο ενδεχόμενο ενός πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

 

Το δημοσίευμα επικαλείται δυο ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων, ένας εκ των οποίων υπογράμμισε στο πρακτορείο ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μηχανισμούς για να υψώσουν «φράχτη» στην Ελλάδα τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά ώστε να προστατέψει το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρωζώνης από μια κατάρρευση.

«Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β», δήλωσε ο Φίλιπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στη Ρώμη, χωρίς να αναφερθεί ειδικά στο πακέτο βοήθειας.

Και προσθέτει: «Αλλά πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου ποιος έχει τη δυνατότητα να βγει μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό. Και πιστεύω ότι όταν αρχίσει να φτιάχνεις μια λίστα, τότε πολύ γρήγορα διαπιστώνεις ότι αυτή η λίστα είναι πολύ μικρή».

Το δημοσίευμα επισημαίνει στο μεταξύ ότι η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε τον Απρίλιο και έφθασε τα 7 δισ. Ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει να χρειαστεί τη βοήθεια, τονίζει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι δεν σκέφτεται να αφήσει την ευρωζώνη και πως στοχεύει στο να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία.