Συγκεντρώσεις για τη “μικρή ΔΕΗ” στη Θεσσαλονίκη και τους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που αφορά τη λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ” διοργάνωσε, το πρωί, έξω από τα υποκατάστημα της ΔΕΗ, επί της οδού Τσιμισκή, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης. 

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας που θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους. 

Παράλληλα, τονίζει ότι η νέα εταιρεία θα πάρει από τη μητρική πελατολόγιο με δύο εκατομμύρια καταναλωτές και τρεις χιλιάδες από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ θα ακολουθήσει η πώληση μέρους 17% από τη μητρική εταιρεία σε “στρατηγικό επενδυτή”. Γίνεται, άλλωστε, λόγος για μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και προτείνεται η ύπαρξη ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. 

Στο μεταξύ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα σε όλους ενεργειακούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα. 

 

Απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοζάνης διοργάνωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Κοζάνης ενάντια στην πώληση της μικρής ΔΕΗ, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης και στον Εμπορικό Σύλλογο. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κατάθεση ψηφίσματος. 

“Ο κόσμος έχει κατανοήσει ότι, αν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα έχει επίπτωση μόνο στους εργαζόμενους, αλλά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής καθώς η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα συμπαρασύρει και τις τιμές στην τηλεθέρμανση, την ενέργεια, αλλά και τα καταναλωτικά προϊόντα” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του ΠΑΜΕ για το νομό Κοζάνης Βαγγέλης Δεληολάνης. 

Αναφερόμενος στις χθεσινοβραδινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ “Σπάρτακος” Σάκης Μάστορας, σχολιάζει ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα στις πύλες των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στα ορυχεία. “Είναι μεγάλη η αγωνιστικότητα του τοπικού πληθυσμού, όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των απλών πολιτών” τονίζει ο κ. Μάστορας και υπογραμμίζει ότι “τα συνδικάτα της ΔΕΗ δεν έχουν πρόθεση να προκαλέσουν μπλακ άουτ καθώς δεν επιθυμούν η πατρίδα να στερηθεί το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος”. 

Για τις κινητοποιήσεις επισημαίνει ότι θα συνεχιστούν, ενώ ο πρόεδρος του “Σπάρτακου” Γιώργος Αδαμίδης θα παραστεί, σήμερα το απόγευμα, στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, αλλά και στη συγκέντρωση μπροστά από την είσοδο της ΔΕΗ στην Αθήνα.