Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τευτλοπαραγωγών και εργαζομένων της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλους

Σε χίλια κιλά υπολογίζεται η ζάχαρη που μοίρασαν σήμερα σε διερχόμενους οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη λήψη άμεσα μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας.

“Αν δεν ασκηθεί πολιτική πίεση στην τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση της εταιρείας και την πληρωμή των αγροτών, χάνεται η φετινή χρονιά και μαζί με αυτή και η ΕΒΖ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της βιομηχανίας, Χριστόδουλος Βαρκάκης, γνωστοποιώντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες του “γίνονται διαπραγματεύσεις με γαλλική και γερμανικές ζαχαροβιομηχανίες, ώστε ακίνητα της εταιρείας να μετατραπούν σε κέντρα διανομής”.

 

Οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν για πέμπτη ημέρα σήμερα στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη και αυτήν την ώρα γίνονται συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Βασική επιδίωξή τους είναι να συναντήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που θα βρίσκεται αύριο στην πόλη.

 

“Απαιτούμε την άμεση εξόφληση των οφειλομένων στους τευτλοκαλλιεργητές, τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα και την άμεση έμπρακτη δέσμευση – παρέμβαση των αρχηγών των κομμάτων για να μην ολοκληρωθεί το προμελετημένο έγκλημα κλεισίματος της βιομηχανίας” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάρης. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εργαζόμενοι στην ΕΒΖ και τευτλοπαραγωγοί θα μοιράσουν ζάχαρη στους διερχόμενους, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ για πέμπτη συνεχή ημέρα παραμένουν στα γραφεία της ΕΒΖ τευτλοπαραγωγοί. “Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε γιατί δεν έχουμε πού να πάμε” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης.

 

Επιστολή στον πρωθυπουργό

 

Στο μεταξύ, οι τευτλοπαραγωγοί απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας του να δώσει εντολή για την πληρωμή ολόκληρης της παραγωγής, αλλά και για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ.

 

“Ειδάλλως”, τονίζουν, “επειδή και εμείς θέλουμε όπως και εσείς να λέμε την αλήθεια απέναντί σας, οι δρόμοι μας στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου θα χωρίσουν και αυτό γιατί η ΕΒΖ αποτελεί για εμάς τους αγρότες θέμα τιμής, επιβίωσης και αξιοπρέπειας”.

 

Τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι στην ΕΒΖ ΘΑ επιδιώξουν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έρθει αύριο στη Θεσσαλονίκη.