Συμφωνία για μείωση προστίμων στους πωλητές λαϊκών αγορών

Σε συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης για τη μείωση των προστίμων που τους επιβάλλονται ήρθαν οι πωλητές λαϊκών αγορών, μετά την κοινή συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών και των Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών με τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να επανέλθει προσωρινά το ύψος των προστίμων όπως είχαν διαμορφωθεί με το νόμο 4177/2013, ενώ παράλληλα το υπουργείο θα φέρει από το Σεπτέμβριο νόμο, ο οποίος θα τροποποιεί το νέο νόμο 4264/2014 για τα ζητήματα των προστίμων, σε μία πιο ορθολογική βάση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών τονίζει: 

«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μεγάλο κύμα διαμαρτυριών στον κλάδο των πωλητών λαϊκών αγορών, καθώς οι υπηρεσίες ελέγχου επέβαλλαν εξοντωτικά πρόστιμα σε συναδέλφους μας. Υπήρξε επίσης δυσκολία ακόμα και για την προσβολή των αποφάσεων αυτών, γιατί αν κάποιος πωλητής κατέφευγε στη δικαιοσύνη, έχανε το δικαίωμα μείωσης του προστίμου κατά 50% αν αυτό καταβληθεί σε 30 μέρες από την επιβολή του, όπως προβλέπει ο Νόμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν υφίστατο ούτε λόγος για πρόστιμα, καθώς οι συνάδελφοι μας είχαν τα απαραίτητα παραστατικά για τα οποία τους επεβλήθησαν τα πρόστιμα».

Σημειώνει, επίσης, ότι είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε περίπτωση παρανομίας και δεν μπορεί να επιβάλλονται πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων. Επισημαίνει, επίσης, ότι «τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, είναι μόνο η πρώτη πράξη του νέου νόμου – τερατουργήματος 4264/2014, που θίγει άμεσα τον κλάδο μας και απειλεί χιλιάδες συναδέλφους μας με οικονομικό στραγγαλισμό ή και με αφαίρεση της άδειας τους».

Στο πλαίσιο η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα «για την πλήρη κατάργηση του Νόμου 4264/2014 και την πλήρη αντικατάσταση του με ένα νόμο που θα αναπτύξει πραγματικά τον θεσμό των λαϊκών αγορών».