Συναλλαγές με κάρτες κατά φοροδιαφυγής

Ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν κάρτες στις συναλλαγές τους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών είτε με τη μορφή επιστροφής μετρητών από τη δαπάνη τους είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

 

Τα κίνητρα που εξετάζονται είναι:

 

• Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, αυτόματα στην κάρτα του, ενώ το ποσοστό της επιστροφής θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με τον οποίο θα γίνεται η συναλλαγή. Οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερη επιστροφή μετρητών για τις συναλλαγές με κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ενώ μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιστροφής σε επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, π.χ. σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα.

 

• Αφορολόγητο όριο. Το αφορολόγητο όριο θα συνδυάζεται με την υποχρέωση των φορολογουμένων να κάνουν μέρος των συναλλαγών τους μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτόν ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν θα συγκεντρώνει αποδείξεις.

 

• Λοταρία. Δύο φορές το μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με 1 λαχνό συμμετοχής.

 

Παράλληλα με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» για το χτύπημα της φοροδιαφυγής σχεδιάζεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» το σχέδιο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με «υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής» και αργότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

 

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κλπ. που εκδίδονται, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπ. Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, για να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.