Συνελήφθη στο Χαϊδάρι η Βίκυ Σταμάτη

Βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Χαϊδάρι η Βίκυ Σταμάτη, η οποία από τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε απδράσει από το Δρομοκαϊτειο.

 

Η κ.Σταμάτη οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση, ενώ εκεί βρίσκονται και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που ερευνά τις συνθήκες απόδρασής της από το ψυχιατρικό νοσοκομείο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου θα εξεταστεί από ψυχίατρο, καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

 

Ακολούθως θα κριθεί αν θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου.

 

Ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφέρει πως η εντολέας του περιφερόταν άσκοπα επί ώρες για να καταλήξει στην εκκλησία στο Χαϊδάρι, κοντά στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει πάρει τα φάρμακα που της χορηγούνται και είναι «σε άθλια ψυχολογική κατάσταση».

 

Ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζει, επίσης, πως η εντολέας του εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ίδιος από άγνωστο πρόσωπο που του είπε «είμαι με τη Βίκυ Σταμάτη στην Παναγίτσα στο Χαϊδάρι και θέλει να παραδοθεί. Μου είπε να σας ρωτήσω τι να κάνει».

 

Ακολούθως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνήγορος, ειδοποίησε τον προϊστάμενο τής Εισαγγελίας Εφετών και κινητοποιήθηκε η αστυνομία ώστε να εξακριβωθεί ότι πράγματι η γυναίκα που βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο ήταν η κ. Σταμάτη.

 

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι την βρήκαν να κάθεται στα σκαλιά της εκκλησίας, πίσω από το Δρομοκαϊτειο.

 

Στο Χαϊδάρι, εκτός από τους αστυνομικούς μετέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να γίνει και επίσημα η αναγνώριση της κρατούμενης.

 

Αναζητείται γυναίκα που φέρεται ότι την βοήθησε στην απόδραση

Εν τω μεταξύ οι αστυνομικοί αναζητούν μία γυναίκα που φέρεται να βοήθησε τη Βίκυ Σταμάτη να αποδράσει και στη συνέχεια της πρόσφερε καταφύγιο στην περιοχή του Χαϊδαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυνίακα αυτή την είχε επισκεφτεί στο Δρομοκαϊτειο χωρίς η επίσκεψή της να καταγραφεί στα επίσημα βιβλία του επισκεπτηρίου.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν να είναι η ίδια γυναίκα να είναι η ίδια που επικοινώνησε με το δικηγόρο κ. Ραγκούση και να του υπέδειξε το σημείο που βρίσκεται η κ. Σταμάτη.

 

Το χρονικό της απόδρασης

Η απόδραση της Βίκυς Σταμάτη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από το Δεκέμβριο του 2013, τοποθετήθηκε χρονικά μεταξύ 1.30 και 5 το πρωί της Πέμπτης.

 

Λίγο πριν αλλάξει η βάρδια των φρουρών, σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο καθώς κατά τη διάρκεια προβλεπόμενων ελέγχων στα δωμάτια διαπιστώθηκε ότι η Σταμάτη ήταν εξαφανισμένη. Οι φύλακες της πρωινής βάρδιας ήταν αυτοί που ανακάλυψαν την απόδραση, όταν είδαν την μπαλκονόπορτα του δωματίου ανοιχτή και την καγκελόπορτα της βεράντας κλειστή.

 

Το λουκέτο που κλείδωνε την καγκελόπορτα ήταν από την εξωτερική πλευρά και οι φύλακες το πήραν και το έβαλαν σε ένα τραπεζάκι του δωματίου. Φέρονται να προσπάθησαν να δοκιμάσουν να το ανοίξουν με τα κλειδιά τους το λουκέτο, ώστε να διαπιστώσουν αν είχε παραβιαστεί.

 

Το λουκέτο δεν ήταν παραβιασμένο και ανοιγόκλεινε κανονικά. Για τους αστυνομικούς αυτό ερμηνεύεται με τους εξής τρεις τρόπους: να είχαν ξεχάσει οι φρουροί να το ασφαλίσουν, να βοήθησαν τη Σταμάτη να δραπετεύσει ή να υπήρχε αντικλείδι. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κλειδιά για το λουκέτο έχουν οι φρουροί και ένα αντίγραφο φυλάσσεται στο γραφείο της προϊσταμένης.

 

Φέρεται να έφυγε από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο, ενώ είχε πάρει μαζί της όλα της τα πράγματα.

 

Λίγες ώρες μετά την απόδραση, η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξή της. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν πέρασαν τη διαδικασία του αυτοφώρου.

 

Πηγή: Έθνος