Συνεχίστηκε για 20ή μέρα η δίκη για την υπεξαίρεση στον δήμο Θεσσαλονίκης

Με τις καταθέσεις ενός συνταξιούχου δημοτικού υπαλλήλου και μίας επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίστηκε για 20ή μέρα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην κλητήρας της ταμειακής υπηρεσίας Αβραάμ Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο κι ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας ενημερώνονταν καθημερινά για τα οικονομικά του δήμου. «Πήγαινα κάθε μέρα στις γραμματείες του δημάρχου, του γραμματέα και του αντιδημάρχου (σ.σ. Οικονομικών) το ημερήσιο δελτίο του ταμείου» κατέθεσε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη ότι το ίδιο συνέβαινε με τις καταστάσεις που απεικόνιζαν τα έσοδα του ταμείου, όπως και με τις αντίστοιχες που συνέτασσαν οι διαχειριστές της ταμειακής υπηρεσίας, κάθε φορά που αυτοί πραγματοποιούσαν πληρωμές.

 

«Το πρωτότυπο πήγαινε στον δήμαρχο και τα αντίγραφα στον γραμματέα και τον αντιδήμαρχο» εξήγησε ο μάρτυρας. Κατά την εξέτασή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αβρ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι εκτελούσε εντολές του διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, τον οποίο ενημέρωνε για κάθε ενέργειά του. Για τον πρώην διαχειριστή ταμείων Παναγιώτη Σαξώνη είπε ότι «τον είχα σαν παιδί μου» κι ότι ποτέ δεν τον είδε μαζί με τον πρώην γραμματέα ή τον τέως δήμαρχο, όπως επίσης δεν είδε τον Μ. Λεμούσια να φεύγει με «σακούλες» από το γραφείο του.

 

Τη ‘σκυτάλη’ πήρε στη συνέχεια, η οικονομική επιθεωρήτρια, Μαίρη Θεοδωροπούλου, η οποία συμμετείχε ως υπάλληλος της Θ’ ΔΟΥ στον έλεγχο που έγινε στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Η μάρτυρας, κατά την εξέτασή της, παραδέχθηκε ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επιχειρώντας να δώσει εξήγηση γι’ αυτό, τόνισε: «Κάθε δήμος είναι δημόσια υπηρεσία. Ανήκει στην κατηγορία ‘μη κινδύνου’. Δεν γνωρίζω να έχει γίνει έλεγχος σε κανέναν μεγάλο δήμο της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι από τον προσωρινό έλεγχο προέκυψε ότι το διάστημα 1993-2008 ο δήμος δεν απέδωσε φόρους ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις) για μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια (φόρος αιρετών και δημοτικών συμβούλων) και εμπορικές επιχειρήσεις. Η επιθεωρήτρια εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πλαστά που χρησιμοποίησε ο Π. Σαξώνης ήταν δύσκολο να εντοπιστούν ακόμη κι από κάποιον ειδικό κι ότι ο πρώην δημοτικός υπάλληλος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν γινόταν έλεγχος στη διαχείρισή του.

 

Σε ερώτηση της έδρας εάν ήταν κάτι «εύκολο» αυτό που έκανε ο Π. Σαξώνης, απάντησε ότι «δεν είναι θέμα ευκολίας, αλλά θέμα συνείδησης». Για το διπλογραφικό σύστημα του δήμου Θεσσαλονίκης είπε ότι αυτό δεν τηρείτο και τόνισε ότι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε αποστείλει έγγραφο προς το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος έναρξης του ελέγχου, ο οποίος όμως ξεκίνησε στη συνέχεια κανονικά. Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη ποινική έρευνα για τυχόν ευθύνες σε βάρος υπαλλήλων της Θ’ ΔΟΥ για σειρά παραλήψεων σε σχέση με την υπεξαίρεση. Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.