Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην Ήπειρο. Από τους ελέγχους των συνεργείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκύπτει ότι στον νομό Άρτας έχουν υποστεί ζημιές 329 κτίρια, από τα οποία 229 είναι κατοικίες και στον νομό Ιωαννίνων 43 κτίρια, εκ των οποίων τα 16 είναι κατοικίες. 

Για την ταχύτερη οικονομική στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών, ενισχύονται τα κλιμάκια μηχανικών και άλλων ειδικών υπαλλήλων για τη διενέργεια αυτοψιών, ενώ παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί, που είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. 

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή να συγκροτηθούν δύο κλιμάκια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων, πλαισιωμένα και από στελέχη των διευθύνσεων Κτιριακών Υποδομών και Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου, για να ασχοληθούν, αντίστοιχα, με δύο θέματα που προέκυψαν κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, τα οποία είναι η πτώση της σκεπής του κτιρίου Γυμνασίου και Λυκείου στην Μελίκη Ημαθίας και η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή Κοζάνης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εξαιτίας της πλημμύρας του οδοστρώματος, πρόβλημα που έχει αποκατασταθεί. 

Η εντολή του κ. Σπίρτζη προς τους υπευθύνους για το έργο των κλιμακίων ελέγχου είναι να εξεταστούν τα θέματα σε βάθος, να εντοπίσουν τα αίτια, να διατυπωθούν προτάσεις μέτρων και παρεμβάσεων για την οριστική αντιμετώπισή τους, όπως επίσης να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, ώστε εάν υπάρχουν να αποδοθούν στους υπευθύνους.

 

Άμεσα οι αποζημιώσεις σε γεωργούς-κτηνοτρόφους
 

«Ξεκινάμε από την άμεση ανακούφιση της ζωικής παραγωγής, δίνοντας ένα βοήθημα στις μονάδες που δεν έχουν αυτή την ώρα ζωοτροφές για να επιβιώσουν τα ζώα που επέζησαν από την πλημμύρα. Δεύτερη παρέμβαση θα είναι η άμεση καταγραφή των απωλειών σε ζωικό πληθυσμό και εκεί θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο, καταγραφή και αποζημίωση όποιου ποσού κριθεί, με βάση τις ζημιές που έχουν υποστεί» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη φυτική παραγωγή. Ήδη, η περιοχή έχει κηρυχθεί παγετόπληκτη τον περασμένο μήνα, δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Θα συνεχιστεί λοιπόν και με βάση τα δυσμενή δεδομένα που προέκυψαν από την πλημμύρα».

 

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα σε 15 μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία θα διεκπεραιωθεί μέσα από κονδύλια του ΕΛΓΑ.

 

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι μένει ανοικτό το ζήτημα της αποκατάστασης του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενδεχόμενη ζημιά που θα προκύψει στη φυτική παραγωγή, αλλά θα φανεί πολύ αργότερα και παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου.

 

«Αυτά λοιπόν, μέσα από έναν σχεδιασμό για να μην έχουμε καθυστέρηση, θα υποβάλουμε έναν πρώτο φάκελο που θα αφορά τις άμεσες ανάγκες για αποκατάσταση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα της ζωικής παραγωγής. Ένας δεύτερος φάκελος, θα είναι αργότερα που θα υποβληθεί για τη φυτική παραγωγή. Κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό, κυρίως, για να περπατήσουν γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογράμμισε.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι μέλημα είναι μετά την έγκριση των κονδυλίων να γίνουν ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες να ξεκινήσουν την αποκατάσταση και με τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων.