Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι πρόταση για 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις

Δεν κατέστη δυνατή και χθες έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, μία εισήγηση που προβλέπει επιχορηγήσεις 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό δηλαδή χαμηλότερο από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά προταθεί, απορρίφθηκε από τον Βορρά, που ανέφερε ότι το μέγιστο ποσό θα πρέπει να κυμανθεί στα 350 δισεκατομμύρια.

Οι συζητήσεις σχετικά με τις επιχορηγήσεις έκτοτε έχουν περιοριστεί, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναφέρει ότι θα βασίζονται στα 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με μικρότερες επιστροφές χρημάτων. Ανοιχτό παραμένει και το συνολικό ύψος του πακέτου του ταμείου ανάκαμψης, ανάμεσα στα 700 και 750 δισ. ευρώ.

Politico: Ο Μισέλ προτείνει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις
Σύμφωνα με το Politico, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, Michel είπε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύντομη συνεδρίαση νωρίς το πρωί ότι θα υποβάλει πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα καταβάλει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και ότι θα προτείνει μείωση στις επιστροφές χρημάτων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Παρόλο που ο επικεφαλής του Συμβουλίου δεν προχώρησε στην ανακοίνωση μίας συμφωνίας, διπλωμάτες αναφέρουν ότι υπάρχει κίνηση προς μια συμφωνία, σύμφωνα με το Politico.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Για να έχετε μια τελική συμφωνία, χρειάζεστε μια τελική συμφωνία για όλα τα διαφορετικά στοιχεία – και στο κράτος δικαίου, τη διακυβέρνηση και ούτω καθεξής, οπότε δεν είμαστε εκεί ακόμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως εξηγεί το Politico, ο Μισέλ αναμένεται πλέον να υποβάλει μια λεπτομερή πρόταση, την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα. Διπλωμάτης ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει «αισιοδοξία».

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα ότι οι συζητήσεις στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής έληξαν για να συνεχιστούν στις 17:00 το απόγευμα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, έκανε λόγο για πρόοδο.


Πηγή: iefimerida.gr