Σύνοδος των 28 ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων

Με βασικά ζητήματα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας συνέρχεται, σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έντεκα χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, με την οποία κορυφώθηκε η προηγούμενη Ελληνική Προεδρία και στην οποία διατυπώθηκε η «Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η υπουργική Διάσκεψη έρχεται να συνδέσει τις δύο ελληνικές Προεδρίες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «2004-2014: Δέκα Έτη Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», οι συμμετέχοντες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευση της ΕΕ στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και την αποφασιστικότητα των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ, αλλά και να συζητήσουν τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της πολιτικής για τη Διεύρυνση, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της «ευρωπαϊκής ατζέντας» των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Όπως αναφέρει το on.gr, στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, στη διάσκεψη θα συζητηθούν ακόμη ζητήματα ενέργειας και μεταφορών. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Πέρα από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης: Διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας», οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τα επιτεύγματα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από περιφερειακά φόρα που μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης σχετικά με τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

 

Θα αξιολογήσουν, επίσης, τις ανάγκες των επενδύσεων σε έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και της οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των συνδυασμένων διαθέσιμων πόρων -μεταξύ άλλων- μέσω της δημιουργίας ενός στρατηγικού πλαισίου ενισχυμένης συνεργασίας και οικονομικής βοήθειας. Θα συζητήσουν δε, για τον ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης στην προώθηση της διασυνδεσιμότητας.

 

Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης (στις 15:30), ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στο περιθώριο της αυριανής διάσκεψης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.