ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015 τελειώνει ο ΕΝΦΙΑ – ΝΔ: Θα τετραπλασιάσετε το φόρο ακινήτων

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε και με την οποία απαντά στις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία σχολίασε νωρίτερα τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, σε ραδιοφωνικό σταθμό.

 

«Δυστυχώς για τη ΝΔ και την εκπρόσωπό της, όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αυτή που ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι θυμούνται πως το “προσωρινό χαράτσι” έγινε μόνιμο με τον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ» είναι το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία, καθώς και κατάργηση των σημερινών αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικές αξίες και επιβαρύνουν άδικα την ακίνητη περιουσία, θα είναι από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης. Φωνάζει η ΝΔ για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

 

Η αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, προαναγγέλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το φόρο και θα τον αντικαταστήσει από έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με ζητούμενο να εισπαχθούν έσοδα 2 δισ. ευρώ.

 

Αναλυτικά ο κ. Παππάς δήλωσε:

 

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Για το 2015, έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δισ., λιγότερα από τα 3,4 δισ. που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας. Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς (σ.σ.: δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015). Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας. (ερ.: Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ;). Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο».

 

Αμεση ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΝΔ η οποία, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ.Παππά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει φορολογική επιδρομή

 

«Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αποκάλυψε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο για τα ακίνητα της μεσαίας τάξης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μαρία Σπυράκη και αναρωτιέται «πως αλλιώς θα προκύψει η είσπραξη 2 δις από την κατά το ΣΥΡΙΖΑ “μεγάλη περιουσία”;».

 

Στην ανακοίνωση, αναφέρει, επίσης, ποιους υπολογίζουν ως κατόχους μεγάλης περιουσίας και αναρωτιέται «μήπως τους 500 χιλιάδες Έλληνες που κατέχουν περιουσία με άθροισμα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ;».

 

Η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει «ας μας εξηγήσει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα πόσο βαθιά σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το χέρι στην τσέπη της μεσαίας τάξης».

 

Στρατούλης: Πάνω από 450.000 ευρώ το όριο της αντικεμενικής αξίας

 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι το όριο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι αντικειμενική αξία άνω των 450.000 ευρώ.

 

Ο υποψήφιος βουλευτής είπε ότι «το όριο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που είχαν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τότε ήταν 450.000 ευρώ. Θα είναι αρκετά μεγαλύτερο θα το ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες», προσέθεσε.