Σύσκεψη για το μέλλον της ΕΒΖ

Συνάντηση με αντικείμενο το μέλλον των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα, μετά την είδηση ότι -στη βάση του σχεδίου της “Kantor”- προγραμματίζεται η αναστολή της λειτουργίας των δύο εκ των τριών ζαχαρουργείων της εταιρείας (σε Σέρρες και Ορεστιάδα), λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας τους.

Στη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 13:00, αναμένεται να συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕΒank, Νικόλαος Μαράντος, βουλευτές των Σερρών και του ‘Εβρου και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των αγροτών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

«Στη σύσκεψη θα συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η λειτουργία των τριών εργοστασίων. Θεωρούμε ότι, όπως είναι κατανεμημένη η τευτλοκαλλιέργεια, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε καλύτερα κόστη αν κλείσουν τα δύο εργοστάσια και παραμείνει σε λειτουργία μόνο εκείνο του Πλατέος.» 

» Τεύτλα καλλιεργούνται σε μια περιοχή από τον Δομοκό μέχρι το Τριεθνές. Η προσκόμιση τους από όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας μόνο στο Πλατύ θα ήταν οικονομικά καταστροφική», υποστήριξε ο κ. Βαρκάκης και πρόσθεσε ότι αν ακολουθηθεί αυτή η επιλογή, θα αποτελέσει και την οριστική ταφόπλακα για την ΕΒΖ.
 

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή τους, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των εργοστασίων «δεν είναι τωρινή υπόθεση, της κρίσης, αλλά είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό […] Εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αν και είχαμε παραγωγή ζάχαρης καλής ποιότητας, που κάλυπτε τις ανάγκες του λαού και υπήρχαν δυνατότητες και για εξαγωγές, οι κανονισμοί της ΕΕ επέβαλαν -και οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν και υλοποίησαν- τη δραστική μείωση στο 50% των εγχώριων αναγκών, την καταστροφή των τεσσάρων από τα πέντε εργοστάσια που διέθετε η χώρα και την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι σήμερα οι τευτλοκαλλιεργητές «καλλιεργούν με εξευτελιστικές τιμές, με συνέπεια τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, από τα 428.000 στρέμματα το 2005 στα σημερινά 78.000 στρέμματα».