Τα 9 πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις τα νεύρα σου

Όταν νιώθεις την πίεση να ανεβαίνει και θες να τα σπάσεις όλα, εκτός από του ότι χαλάς όλη σου τη διάθεση , ταυτόχρονα… θολώνεις. Με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ανταποκριθείς σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να αποβούν μέχρι και επικίνδυνες (βλέπε η οδήγηση).

 

Την επόμενη φορά που θα γίνεις έξω φρενών, πάρε μια βαθιά ανάσα και θυμήσου: Ό, τι κι αν συμβεί, υπάρχουν 9  πράγματα που επ’ ουδενί δεν πρέπει να κάνεις.

 

1. Μην κοιμηθείς νευριασμένη: Στο έλεγε και η μαμά σου συμβουλή και πράγματι ισχύει. Έρευνα του Journal of Neuroscience κατέληξε στο ότι όταν κοιμόμαστε νευριασμένοι, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα περνάνε στο υποσυνείδητό μας σαν μνήμες. Εκτός αυτού όταν ξυπνήσεις μπορεί να είσαι πιο ήρεμη, αλλά ταυτόχρονα και στεναχωρημένη.

 

2. Μην οδηγείς:  Κάπως αντιφατικό αυτό, δεδομένου πως «πηγή» του εκνευρισμού σου πολύ συχνά μπορεί να είναι κάποιος άλλος, ασυνείδητος οδηγός. Όμως οι ειδικοί εξηγούν πως όταν έχουμε νεύρα, εκτός του ότι έχουμε την τάση να είμαστε πιο επιθετικοί, το οπτικό μας πεδίο  περιορίζεται και η περιφερειακή μας όραση εξασθενεί (tunel vision),κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο πίσω από το τιμόνι.

 

3. Μην ξεσπάς όπου σταθείς κι όπου βρεθείς: Μπορεί η ιδέα του να αρχίσεις να βρίζεις σε βαθμό που θα έκανε του λιμενεργάτες του Πειραιά να κοκκινίσουν από ντροπή ή να αρχίσεις να σπας ό, τι βρεθεί μπροστά σου, να μοιάζει καλή ιδέα για να καταφέρεις να καταλαγιάσεις το θυμό σου, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς  αν συνηθίζεις να ξεσπάς   σπάζοντας πράγματα και χτυπώντας μαξιλάρια, αντί να ξεθυμαίνεις, όχι μόνο θυμώνεις περισσότερο αλλά κάνει κι αυτή την επιθετική συμπεριφορά σου πιο πιθανή στο μέλλον.

 

4. Μην πας γραμμή στο ψυγείο:  Πολλοί και πολλές έχουμε την τάση να καταπραΰνουμε το θυμό μας τρώγοντας, όμως έτσι κινδυνεύεις να συνηθίσεις στην συναισθηματική υπερφαγία, κάτι που όχι απλά δε θα λύσει τα προβλήματά σου, θα σου δημιουργήσει περισσότερα (βλέπε αύξηση βάρους) κι αυτό γιατί όταν είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι καταφεύγουμε ασυνείδητα στις πιο παχυντικές  λύσεις (τι θα προτιμήσεις, το παγωτό ή το μπρόκολο;), που είναι υψηλές σε ζάχαρη και λιπαρά, τα  οποία ενεργοποιούν τις ορμόνες που οφείλονται για συναισθήματα παρήγορα και χαλαρωτικά.

 

5. Αν τσακώθηκες με κάποιον μη συνεχίζεις το καυγά: Μπορεί να θες να έχεις πάντα τον τελευταίο λόγο, όμως αν νιώθεις έτοιμη να εκραγείς προτίμησε να απομακρυνθείς από την αντιπαράθεση, γιατί το πιθανότερο είναι μες τα νεύρα σου  να αρχίσεις να ξεστομίζεις πράγματα που θα πληγώσουν τον άλλο και που αργότερα, όταν περάσει ο θυμός θα μετανιώσεις.  Για να το αποφύγεις, απλά ζήτα ένα “time out”, απομακρύνσου, πάρε μερικές ανάσες και όταν ηρεμήσεις, επέστρεψε με σκοπό να λύσεις την παρεξήγηση ήρεμα και ουσιαστικά.

 

6. Μην το κάνεις… social βούκινο: Για κανένα λόγο μην αρχίσεις να ποστάρεις σχετικά με το τσακωμό σου στα social media. Πρώτον, κανείς δεν να ξέρει τις λεπτομέρειες του τσακωμού σου, δεύτερον κάνεις τους άλλους να νιώθουν άβολα, τρίτον δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να δημοσιοποιείς τέτοιες  λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής να  και κυρίως, από τη στιγμή που είναι στο διαδίκτυο, δεν μπορείς να το αναιρέσεις ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα hate mails.

 

7.  Μην καταφεύγεις στο να «πνίγεις το πόνο σου» στο ποτό: Μπορεί να νιώθεις πως αυτό το ποτηράκι είναι η καλύτερη παρηγοριά σου, όμως στην πραγματικότητα σε κάνει  ακόμη πιο ευάλωτη συναισθηματικά και πιο επιρρεπή στις συναισθηματικές σου παρορμήσεις.

 

8. Πρόσεχε μη σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι (κυριολεκτικά):  Ο κίνδυνος μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού αυξάνεται 2 ώρες μετά το ξέσπασμα του θυμού κι όχι στη διάρκειά του, σύμφωνα με μια μελέτη του European Heart Journal. Αν είσαι επιρρεπής στην υψηλή αρτηριακή πίεση, φρόντισε να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και να ελέγχεις  τη πίεση σου, ώστε να σιγουρευτείς πως είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

9.  Μην το αναμασάς: Μην κάθεσαι να σκέφτεσαι και να βιώνεις ξανά και ξανά τα λόγια, τη στάση και γενικότερα να ξαναζείς το τσακωμό. Δεν θα σου προσφέρει ούτε ανακούφιση ούτε λύση.

 

Πηγή: JOY