Τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν φτάνουν τελικά στους εργαζομένους

Με πόση επιτυχία μπορεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διεισδύσει στην πραγματική οικονομία και να καταφέρει μείωση του κόστους δανεισμού σε κάθε δραστηριότητα; Τα οικονομικά στοιχεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW υποδηλώνουν πως η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει τόσο καλά στο να πυροδοτήσει αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Αυτήν την εβδομάδα, η BMW δανείστηκε ένα δισ. ευρώ από την έκδοση τετραετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,5%. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος των κουπονιών στα ομόλογα της BMW μειώνεται στο 2,76% από το 4% που ίσχυε προ διετίας, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Oπότε ποιος είναι αυτός που επωφελείται από το φθηνό χρήμα που προσφέρει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη;

Σίγουρα όχι υποψήφιοι εργαζόμενοι που θα ήθελαν να εργάζονται για την BMW. Aυτό και εάν είναι σίγουρο. Από το 2004, η BMW έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 5.000 άτομα, μια αύξηση που δεν υπερβαίνει το 4% σε βάθος δεκαετίας.

Ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται ιδιαίτερα. Ο ετήσιος ρυθμός των μισθολογικών αυξήσεων στη Γερμανία κυμαίνεται στο 2,3% ανά τρίμηνο στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος πληθωρισμού του 1,6% την ίδια περίοδο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Bundesbank έχει θίξει την ελλιπή αύξηση των μισθών στη χώρα.

Αυτό που έχει πράξει η BMW με μεγάλη επιτυχία είναι να αποκλείσει ακόμη περισσότερους εργαζομένους από την αγορά. Οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο έχουν αυξηθεί κατά 64% την τελευταία δεκαετία. Οπότε δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι οι μέτοχοι της BMW. Η κεφαλαιοποίηση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας άνοδο 149%.

Ουδείς κατηγορεί την BMW ότι κάνει κάτι λάθος. Η αύξηση των εσόδων ανά εργαζόμενο θα πρέπει να είναι στόχος κάθε εταιρείας. Και στην εποχή του «τζάμπα» χρήματος είναι λογικό να προσαρμόζεις ανάλογα τα χρέη σου και να παρατείνεις την περίοδο αποπληρωμής με το χαμηλότερο επιτόκιο που οι επενδυτές προτίθενται να προσφέρουν.

Ωστόσο, αυτά τα προαναφερόμενα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που παρουσίασε ο Τόμας Πικετί στο μπεστ σέλερ «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα». Επιβεβαιώνουν, επίσης, πόσο δύσκολη είναι η δουλειά της ΕΚΤ. Τα περισσότερα οφέλη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια αφομοιώνονται από το κεφάλαιο και όχι την εργασία.

 

 

Πηγή: Καθημερινή