Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο υπουργικό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Με την επόμενη μέρα στο επίκεντρο συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές και εν όψει της επικείμενης εκταμίευσης της δόσης και της επιστροφής στην ομαλότητα, ο Πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες, πως τα δύσκολα βρίσκονται πίσω και πως η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της εισήγησής του (που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά στις 15.00) παρουσιάζοντας τις θετικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία αλλά και το πώς σχεδιάζει να κινηθεί η κυβέρνησή του ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της χώρας.

Γι’ αυτό άλλωστε, αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο πέρα από μια σειρά νομοσχέδια που παίρνουν το δρόμο για τη βουλή και έναν «οδικό χάρτη» με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο χάρτης αυτός θα βασίζεται σε 4 πυλώνες (εκσυγχρονισμός του κράτους, αναπτυξιακά εργαλεία, κοινωνική πολιτική, θεσμικές αλλαγές) και θα έχει ορίζοντα τετραετίας, θα αρχίσει ωστόσο να υλοποιείται άμεσα, με τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη βουλή μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νομοσχέδια αυτά θα αφορούν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του κράτους, στην εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών προϊόντων, που θα έρθουν άμεσα στη βουλή μέσα στον Ιούνιο. Από τα αναπτυξιακά έχει ήδη κατατεθεί ο αναπτυξιακός νόμος, ενώ αναμένεται και το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην εισήγησή του να αναφερθεί εκτενώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ θα ανοίξει τη συζήτηση και για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, από τη συνταγματική αναθεώρηση ως την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πέρα από τον οδικό χάρτη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε απολογισμό της αξιολόγησης και να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε από τις «κόκκινες» γραμμές της, ενώ θα αναφερθεί εκτεταμένα στις προοπτικές της οικονομίας και την προσδοκία ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του έτους, καθώς και στη προοπτική σταδιακής χαλάρωσης των capital controls.

Αναμένεται τέλος να ζητήσει από τους υπουργούς του να τρέξουν όσο πιο δυνατόν γρηγορότερα τα πράγματα στους τομείς ευθύνης τους, ώστε οι θετικές προοπτικές να ενισχυθούν.

Πηγή: Real