Tα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τους εισακτέους

Σήμερα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων και των μεταγραφών από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, πρόταση που έκανε ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου στη συνέχεια να καταθέσει σχετική ρύθμιση στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας για το 2015, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού.

 

Όσον αφορά στο θέμα του καθορισμού των εισακτέων τα ΑΕΙ βάζουν ως προϋπόθεση να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισακτέων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

 

Το θέμα πάντως του καθορισμού των εισακτέων στα Ιδρύματα -κάθε χρόνο- είναι εξαιρετικά σοβαρό, διότι κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκ των πραγμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν μεγάλο αριθμό ατόμων.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα παίρνουν μικρότερο αριθμό εισακτέων και κυρίως τα κεντρικά Ιδρύματα (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και συνεπώς ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή των παιδιών θα είναι τεράστιος, ενώ εκτός των πυλών θα μένει και ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νέων που θα ήθελε να σπουδάσει.

 

Απειλή λουκέτου

 

Ηδη τα ΤΕΙ λένε ότι εάν ένα τμήμα διαθέτει μέχρι και 5 καθηγητές όλων των βαθμίδων, δεν μπορεί να έχει πάνω από 50 φοιτητές. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τα ανεξάρτητα όργανα των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ) και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας θα κάνει την οριστική πρόταση στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος θα πρέπει να καταθέσει ανάλογη ρύθμιση στη Βουλή, πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα.

 

Αυτή τη στιγμή όμως τα ιδρύματα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότερα θέματα, καθώς, όπως τόνισαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου, θα οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας μέσα στο 2015 με ευθύνη της πολιτείας, εάν δεν αυξηθεί η επιχορήγησή τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους.

 

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των πανεπιστημίων η σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

 

Όσoν αφορά στο θέμα των αιώνιων φοιτητών η σύνοδος αποφάσισε την πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία επεκτείνεται και για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2015-16) το δικαίωμα κατ’ εξαίρεση συμμετοχής στους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων λυκείων έτους 2013, στη διεκδίκηση ποσοστού 10% επί των θέσεων εισακτέων, κατ’ αντιστοιχία με τη σχετική πρόβλεψη για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15.

 

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του 2013 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του 2014 σε ποσοστό 60%.

 

Πηγή: Έθνος