Τατζικιστάν: Απαγορεύονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα δώρα και ο …Άγιος Βασίλης στα σχολεία

ΦΩΤΟ: REUTERS/JAMAL SAIDI/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/JAMAL SAIDI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά δείπνα και τα δώρα απαγορεύονται από φέτος στα σχολεία του Τατζικιστάν, μιας μουσουλμανικής χώρας όπου οι αρχές έχουν επιβάλει απαγορεύσεις άνευ προηγουμένου για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Με διάταγμά του, το υπουργείο Παιδείας της χώρας απαγορεύει «τη χρήση πυροτεχνημάτων, τα εορταστικά γεύματα, τα δώρα και τους εράνους» σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σχολεία και πανεπιστήμια απαγορεύεται επίσης να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, «φυσικά ή τεχνητά».
Πρόκειται για τις αυστηρότερες απαγορεύσεις που έχει επιβάλει ποτέ αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία. Από το 2013 απαγορεύεται η διοργάνωση πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν, ενώ εκτός νόμου έχει τεθεί και ο… Άγιος Βασίλης, αφού δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται σε καμία εορταστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες τοποθετούνται κάθε χρόνο στις πλατείες των μεγάλων πόλεων τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Ντουσαμπέ, την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, θα τοποθετηθεί ένα έλατο λίγο πριν την Πρωτοχρονιά αλλά θα το απομακρύνουν αμέσως μετά, στις αρχές Ιανουαρίου.

Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2011, άνδρας που ήταν μεταμφιεσμένος σε Άγιο Βασίλη δέχτηκε την επίθεση τριών αγνώστων, που τον μαχαίρωσαν και τον σκότωσαν, κοντά στο σπίτι του στη Ντουσαμπέ. Οι συγγενείς του υποστηρίζουν ότι τα κίνητρα των δραστών ήταν θρησκευτικά, όμως η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Την παραμονή του φόνου ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας είχε καλέσει τους μουσουλμάνους να μην τηρήσουν την χριστιανική παράδοση για τον εορτασμό του νέου έτους.

Το 2007 το Τατζικιστάν υιοθέτησε επίσης νόμο που απαγορεύει τον δημόσιο εορτασμό των γενεθλίων, ενώ περιορίζει και τον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και κηδείες.