Telegraph: Χωρίς «κούρεμα» 100 δισ. η Ελλάδα θα βουλιάξει

Ένα γενναίο κούρεμα χρέους της τάξης των 100 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα, εάν θέλει να κερδίσει την ευκαιρία να βγει από την παρατεταμένη ύφεση, όπως εκτιμά το βρετανικό think tank, National Institute of Economic and Social Research (NIESR)

 

Στην ανάλυσή του το NIESR, επισημαίνει κατέστησε σαφές ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση του ΦΠΑ και τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους θα είναι «αυτοκαταστροφικός». Την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές βλέπουν το 1/3 της αξίας τους να κατρακυλά για δεύτερη ημέρα, οι αναλυτές του NIESR επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση αυτή τη χρονιά και την επόμενη.

Μέχρι το τέλος του 2016, η οικονομία προβλέπεται να είναι 30% πιο συρρικνωμένη σε σχέση με το 2007 και 7% σε σχέση με το 2001, οπότε και η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ.

«Δεν προβλέπουμε η Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν όταν εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2001, πολύ περισσότερο στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την έναρξη της κρίσης, οπότε μιλάμε για μια παρατεταμένη και σοβαρή κατάθλιψη για την Ελλάδα» γράφει ο ερευνητής Τζακ Μίνινγκ.

Οι οικονομολόγοι σημείωσαν επίσης ότι οι δανειστές της χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία διαγραφή ή αναδιάρθρωση της τάξης των 95 δισ. ευρώ ή 55% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί το ύψος του χρέους στο 130% από το 186,9% που είναι η πρόβλεψη για φέτος.

Σύμφωνα με το NIESR αυτό θα κάνει περισσότερο εφικτό το στόχο του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 που έχει θέσει το ΔΝΤ, και που θεωρείται ως το μέγιστο βιώσιμο επίπεδο.

Προβλέπει δε, ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2015 και 2.3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση μέχρι το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς. Υπό αυτές τις προβλέψεις τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα προ ευρωζώνης μέχρι το 2023.

Ακόμη, το NIESR υπογραμμίζει ότι παραμένει μία σημαντική πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς οι αυξήσεις στο ΦΠΑ ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τους συνήθεις δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.