Τελεσίγραφο Τσίπρα: Ή ψηφίζετε ή αύριο δεν θα είμαι πρωθυπουργός

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές που απειλούν πως είτε θα καταψηφίσουν είτε θα ψηφίσουν «παρών» στο νομοσχέδιο της συμφωνίας, ανέφερε ότι αν απόψε (15/07/2015) δεν υπερψηφίσουν τη συμφωνία, την επόμενη ημέρα, δηλαδή αύριο, Πέμπτη (16/07/2015) δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της χώρας.

 

Συναισθανόμενος απολύτως τα ζητήματα, τις κριτικές, τις αιτιάσεις, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους βουλευτές να διατηρηθεί η ενότητα της ΚΟ και του κόμματος, μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τη «μάχη», όχι μόνο στις 17 ώρες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κατανοεί το συνειδησιακό πρόβλημα που μπορεί να έχει ο καθένας αυτές τις ώρες.

 

Αφού επανέλαβε, δε, ότι η χώρα αντιμετώπισε πραξικοπηματική πολεμική από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, και μάλιστα με τρόπο που δεν θα άφηνε και τις δυνατότητες να αξιοποιηθούν όποια θετικά θα υπήρχαν σε ένα εθνικό νόμισμα, κάτι που όπως υπογράμμισε, «ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί», ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση τίμησε τη λαϊκή εντολή της 25η Γενάρη, ενώ ο ίδιος από την πλευρά του εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση.

 

«Όλο αυτό χρονικό διάστημα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να φέρει μια αμοιβαία επωφελή λύση».

 

Κάνοντας επίσης λόγο για χρέος της κυβέρνησης που, όπως είπε, είναι να αποφευχθεί μία σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής, και πως ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο προσπάθησε να διαπραγματευτεί, ώστε να βελτιώσει οτιδήποτε μπορεί, αλλά και πως γι’ αυτό ο ίδιος έμεινε μέχρι τελευταία στιγμή το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο, για να δώσει αυτή τη μάχη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει η κυβέρνηση αυτή, «κάτι που εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα. Ήταν ένα σχέδιο που απεργάζονταν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».