Τελετή αγόρευσης του τμήματος Ιατρικής

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, Χαράλαμπος Ποθουλάκης. Η Tελετή Aναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην Aίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα της Tελετής είναι το εξής:

  1. Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Γεώργιο Καρακιουλάκη
  2. Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα
  3. Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αλέξανδρο Γαρύφαλλο
  4. Έπαινος του Τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Μιχαήλ Δανιηλίδη
  5. Τελετή Αναγόρευσης
  6. Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με τίτλο: «Clostridium difficile infection».
  7. Λήξη Τελετής

Σύντομο Βιογραφικό του Τιμώμενου

Ο Χαράλαμπος Ποθουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε το 1975 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (1978-81). Έλαβε τον τίτλο ειδικότητας στην Παθολογία (1981). Κατά το διάστημα 1981-84, υπηρέτησε στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ως ερευνητής -βοηθός στη Γαστρεντερολογία. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή, με τίτλο «Μελέτη απομόνωσης και μηχανισμού δράσης της κυτταροτοξίνης του βακτηριδίου Clostridium Difficille» στην Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο και το 1985 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορος.

Ο κ. Ποθουλάκης έχει εξαιρετικά παραγωγική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Το 2007, η επιστημονική ομάδα του κ. Ποθουλάκη μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Πανεπιστήμιο της California στο Los Angeles, όπου ο κ. Ποθουλάκης κατέλαβε θέση Μόνιμου Καθηγητή Ιατρικής και του αποδόθηκε η «Eli and Edythe Broad Chair» στην Ιατρική, στο Department of Medicine, David Geffen School of Medicine του UCLA (2007), θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Κατέχει, επίσης, τη θέση Καθηγητή Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής, David Geffen School of Medicine του UCLA (2010-ως σήμερα).

Επιπροσθέτως, παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ο κ. Ποθουλάκης έχει επιτελέσει διοικητικό έργο. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος σε πολλές Ιατρικές Εταιρείες, όπως τις New England Hellenic Medical and Dental Society, American Society of Microbiology, International Society of Toxicology και Hellenic Society of Gastroenterology.

Διατέλεσε μόνιμο μέλος επιτροπών χρηματοδότησης προγραμμάτων γαστρεντερολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ) επί 7 έτη και ως μη τακτικό μέλος επί 30 έτη. Έχει υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις πολλών επιστημονικών εταιρειών, όπως τις American Gastroenterological Association (AGA), Crohn’s and Colitis Foundation of America και Broad Foundation of Medical Research. Το 2015-16 διετέλεσε Πρόεδρος του Cellular and Molecular Gastroenterology Section της AGA.

Το κυρίως ερευνητικό έργο του κ. Ποθουλάκη αφορά τη βιολογία και φαρμακολογία των υποδοχέων νευροπεπτιδίων που συνδέονται με G-πρωτεΐνες και τον μηχανισμό δράσης τους στην παθογένεια της λοίμωξης από Clostridium difficile και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Επίσης, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο σε επιγενετικούς παράγοντεs που αφορούν στις φλεγμονώδεις εντερικές νόσους και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα σημαντικό κομμάτι του ερευνητικού του έργου αφορά στους μηχανισμούς προβιοτικών στη φλεγμονή του εντέρου ιδιαίτερα από το Clostridium difficile.

Το Εργαστήριο του κ. Ποθουλάκη ήταν πρωτοπόρο και συνεχίζει να οδηγεί την έρευνα στο πεδίο των γαστρεντερικών νευροπεπτιδίων και της δράσης τους, όσον αφορά στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το συγγραφικό έργο του είναι πλούσιο καθώς έχει περισσότερες από 194 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε μεγάλου κύρους περιοδικά. Επίσης, έχει δημοσιεύσει 39 ανασκοπήσεις και 11 κεφάλαια σε βιβλία.

Έχει οργανώσει και διευθύνει από εξαετίας το ετήσιο σχολείο για αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 100 ιατρούς και επιστήμονες (PhD) από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλούς Έλληνες, πολλοί από τους οποίους σήμερα κατέχουν υψηλές ακαδημαϊκές θέσεις.

Έχει λάβει περισσότερα από 10 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.

Ο κ. Ποθουλάκης είναι σήμερα ένα από τα πιο ενεργά στελέχη της αμερικανικής ιατρικής έρευνας. Έχει 5 ενεργά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, κυρίως από το ΝΙΗ, με κύριο ερευνητή τον ίδιο και συμμετέχει σε άλλα 5  ερευνητικά προγράμματα.