Τεχνικά εμπόδια για το άνοιγμα

Την ερχόμενη Δευτέρα τοποθετούν παράγοντες της αγοράς το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου, καθώς παρά το χθεσινό μπαράζ διαβουλεύσεων δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν λύσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας.

 

Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν την καθυστέρηση σε τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και λιγότερο στην απροθυμία που φαίνεται να υπάρχει από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και κυβερνητικών στελεχών, να ξεκινήσει υπό ασφυκτικούς περιορισμούς στη διακίνηση εγχώριων κεφαλαίων το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, τα τεχνικά προβλήματα έχουν να κάνουν με τις τράπεζες και την υποστήριξη των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται για Ελληνες επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραπεζίτες διαμήνυαν ότι απαιτούνται 10 μέρες για να προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών στη λειτουργία υπό capital controls.

Οι λογαριασμοί
Ενα από τα πολλά προβλήματα εντοπίζεται στην αναγκαιότητα δημιουργίας άνω των 800.000 νέων λογαριασμών στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι θα υποδέχονται το νέο χρήμα όσων εγχώριων επενδυτών θέλουν να αγοράσουν μετοχές.

Αν και το τελευταίο διήμερο υπήρχε η εντύπωση ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να «τρέξουν» τα λογισμικά τους γρήγορα για τη δημιουργία λογαριασμών, εντούτοις για κάποιες τράπεζες οι εκτιμήσεις ήταν υπεραισιόδοξες και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε «περισσότερος χρόνος».

Σημειώνεται, τέλος, πως ούτε η εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς έχει αποσταλεί ακόμη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε να μορφοποιηθεί σε υπουργική απόφαση και να υπογραφεί.