Τεχνικό πρόβλημα «έριξε» το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα

Σε τεχνικό πρόβλημα οφείλεται η διακοπή του ψηφιακού σήματος, με αποτέλεσμα να προκληθεί «μπλακ άουτ» στα κανάλια εθνικής εμβέλειας, όπως επεσήμανε η Digea.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί.

 

Νωρίτερα, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της είχε υπογραμμίσει ότι «λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στην είσοδο και ψηφιοποίηση των σηματών των καναλιών εθνικής εμβέλειας η εκπομπή του ψηφιακού σήματος έχει διακοπεί προσωρινά. Κινούμαστε για την ταχεία επίλυση του προβλήματος».

 

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων και των υπολοίπων μελών της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την «πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας».

 

Όπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, σε δήλωσή του, η διακοπή που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, με αποκλειστική ευθύνη της ιδιωτικής DIGEA, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό πάροχο δικτύου, εγείρει θέμα πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων της διοίκησης της ΕΕΤΤ.

 

Η λεγόμενη ανεξάρτητη Αρχή, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός, είναι επιφορτισμένη από την πολιτεία και τη νομοθεσία με το καθήκον να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ελέγχου και μέτρων, ώστε να μην εκδηλώνονται τριτοκοσμικού τύπου φαινόμενα στη λειτουργία του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. «Για να μην “μαυρίζουν” οι τηλεοπτικές οθόνες των πολιτών» σημειώνει.

 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι με αφορμή τη διακοπή του τηλεοπτικού σήματος προκύπτουν ερωτηματικά, τα οποία άπτονται των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ και αφορούν τις συμβατικές υποχρεώσεις και τη λειτουργία της ίδιας της DIGEA.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν την στελέχωση της DIGEA με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια του τεχνικού εξοπλισμού της, την ύπαρξη εναλλακτικών και εφεδρικών συστημάτων εκπομπής, την ετοιμότητα άμεσης αντιμετώπισης πιθανών τεχνικών προβλημάτων. Κυρίως, όμως, ερωτηματικά που σχετίζονται με τον σεβασμό του ίδιου του προγράμματος που μεταδίδεται και την ενημέρωση των πολιτών. Είναι εντυπωσιακό ότι κατά το διάστημα της διακοπής του σήματος δεν υπήρξε ούτε μία απλή ενημερωτική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της DIGEA».