Θα αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά το περιβαλλοντικά επιβαρυντικό και οικονομικά επιζήμιο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα» τονίζει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και προκρίνει την αναθεώρηση του «αναχρονιστικού Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων του 2005», ενώ αφήνει αιχμές και κατά αυτοδιοικητικών που τον υιοθέτησαν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όταν τα φαραωνικά έργα (ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας) αποδεικνύεται στην πράξη, ότι δεν μπορούν ούτε καν συμβατικά να λειτουργήσουν», όχι από κατασκευαστική αστοχία, αλλά εξ αιτίας εγγενών αδυναμιών «οι εμπνευστές και οι εφαρμοστές» του «αποτυχημένου» μοντέλου «καλούν τον εισαγγελέα και τα ΜΑΤ για να καταστείλουν την δίκαια διαμαρτυρόμενη κοινωνία». Γίνεται λόγος για άμεση έναρξη διαδικασιών αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, με τοπικά σχέδια διαχείρισης και ανακύκλωσης, με μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις, με αποφόρτιση και εξαίρεση των ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένων περιοχών (Ευκαρπία, Λαγκαδά), με αποκατάσταση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΧΥΤΑ, κ.α.

«Οι μάχες οπισθοφυλακών που δίνουν οι εκπρόσωποι (Γεράνης, Μπουτάρης, Κυρίζογλου) του αποτυχημένου αυτοδιοικητικού κατεστημένου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έφθασαν στο τέλος τους. Η νομιμότητα και ο έλεγχός τους θα τηρηθεί γιατί υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν κατανοώ την ταραχή των υπογραφόντων, τη συγκεκριμένη ανακοίνωση» δήλωσε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου. Αντέτεινε, ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός υπάρχει, διαχρονικά, με διάφορες νομαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις και με διαφορετικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» και ότι «ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ένα νόμιμα αδειοδοτημένο έργο».

«Εμείς κάναμε το αυτονόητο, ως υπεύθυνοι αυτοδιοικητικοί, να μην αποκλειστεί ο ΧΥΤΑ, να μην μείνουν στους δρόμους τόνοι σκουπίδια και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και τους ρωτώ: Αυτοί στη θέση μας τι θα κάνανε με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;» πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου.