Θα γίνει ποτέ εισαγγελική έρευνα για τα Luxleaks

Πότε θα γίνει εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο Luxleaks όπου πολυεθνικές-και ελληνικές εταιρίες, όπως η Eurobank, έχουν συνάψει πληθώρα μυστικών συμφωνιών με το Λουξεμβούργο που τους επέτρεψαν να αποφεύγουν τη φορολόγηση της πλειοψηφίας των κερδών τους, και ξεπούλησαν τα «κόκκινα δάνεια» ΠΑΡΑΝΟΜΑ στα αρπακτικά της κερδοσκοπίας;

 

Στο Λουξεμβούργο λοιπόν εταιρείες, όπως ο όμιλος Λάτση που περιλαμβάνει την Eurobank την μόνη θεωρητικά ιδιωτική συστημική τράπεζα της χώρας, απολαμβάνουν επί  της ουσίας φορολόγηση κάτω από το 1% επί των κερδών που έχουν  εμφανίσει εκεί! Οι εταιρείες αυτές μπορεί να έχουν μεταφέρει εκεί τα κέρδη από τις δραστηριότητες τους στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία ή οπουδήποτε αλλού.

 

Οι υπάλληλοι τους σε αυτές τις υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να φορολογούνται  (συνολικά) με πάνω από το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος τους (αν συνυπολογίσουμε πέρα από το φόρο εισοδήματος και όλους τους υπόλοιπους φόρους που μας έχουν επιβληθεί). Οι ίδιες οι εταιρείες όμως μπορούν (με τις λεγόμενες τριγωνικές τιμολογήσεις) να εμφανίζουν αλλού τα κέρδη τους και στην πράξη να πληρώνουν  ελάχιστα…

 

Η έρευνα  των I.C.I.J  διαπιστώνει ότι γίνεται «πάρτι» και με πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες.  Ο Χάρης Καρανίκας (μέλος του I.C.I.J) στα ΝΕΑ αποκαλύπτει ότι η Zeus Recovery Fund (με έδρα το Λουξεμβούργο) αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις (κόκκινα δάνεια δηλαδή) ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια (δηλαδή στο 4,6%  της αξίας τους)!!! 

 

Εδώ συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: Ο  Έλληνας φορολογούμενος  πλήρωσε πανάκριβα τη διάσωση των τραπεζών. Οι τράπεζες (για να εμφανίσουν μειωμένες τις επισφάλειες τους) πούλησαν (στο 4,6% της αξίας τους) κάποιες ανασφάλιστες χορηγήσεις. Κάποιοι «τύποι» από το Λουξεμβούργο τώρα μπορεί να δώσουν εντολή  (ή ήδη να το έχουν κάνει…) προκειμένου δικηγορικές εταιρείες που ασχολούνται με την είσπραξη απλήρωτων χορηγήσεων (κόκκινα δάνεια) να σας τηλεφωνήσουν προκειμένου να πληρώσετε (με πρόστιμο θα σας πουν) τις οφειλές σας. Όμως επειδή είναι «καλοί άνθρωποι» μπορεί να δεχτούν να σας κάνουν και μια έκπτωση αν  αρχίσετε να εκπληρώνετε τις υποχρεώσεις σας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν συμφωνίες ακόμα και για συνολική αποπληρωμή του χρέους στο 10% της αξίας του, κάτι το οποίο βεβαίως  απέφερε κέρδη πάνω από 200% στο συγκεκριμένο fund!!! 

 

Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:

1. Badcock & Brown

2. EFG Group

3. Macquarie Group

4. Olayan Investments Company Establishment

5. Weather Investments

Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας.

 

Ερώτηση Παπαδημούλη για Eurobank

Ηδη, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου που ευνοεί την φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «εκτιμήσει το ύψος της φοροαποφυγής των ελληνικών εταιρειών που έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα για την EFG Group, θυγατρική της οποίας είναι η συστημική τράπεζα Eurobank που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δεκάδες δισεκατομμύρια». 

 

Οι βασικές αποκαλύψεις της έρευνας 

Οι Pepsi, IKEA, Deutsche Bank, Abbott Laboratories και ακομη 340 επιχειρηματικοί κολοσσοί είχαν επιτύχει μυστικές συμφωνίες με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου οι οποίες τους επέτρεπαν να μειώνουν την φορολoγία τους.

Η ελεγκτική εταιρία PricewaterhouseCoopers βόηθησε τις πολυεθνικές εταιρίες να κερδίσουν τουλάχιστον 548  φορολογικές συμφωνίες (tax rulings) στο Λουξεμβούργο μεταξύ 2002 και 2010. Αυτές οι νόμιμες, αλλά μυστικές συμφωνίες περιελάμβαναν σύνθετες χρηματοπιστωτικές δομές, με στόχο τη δρασική μείωση της φορολογίας. Στις συμφωνίες υπήρχε γραπτή διαβεβαίωση  ότι τα σχέδια εξοικονομήσης φόρων των επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστούν θετικά από τις αρχές του Λουξεμβούργου.
Οι επιχειρήσεις διοχέτευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο Λουξεμβούργο αποφεύγοντας  καταβολή φόρων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιες από τις επιχειρήσεις πέτυχαν  να πληρώσουν φόρο μικρότερο του 1% για τα κέρδη τους που μετέφεραν στο Λουξεμβούργο.

Αρκετές από τις μυστικές συμφωνίες πάτησαν πάνω στις φορολογικές αναντιστοιχίες που παρήγαγαν οι συμφωνίες προώθησης του διεθνούς εμπορίου. Αυτές επέτρεψαν στις επιχειρήσεις την φοροαποφυγή τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και αλλού μέσω της χρήσης των λεγόμενων υβριδικών δανείων.
Σε πολλές περιπτώσεις οι θυγατρικές των επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο, που διαχειρίζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είχαν ελάχιστη παρουσία και οικονομική δραστηριότητα εκεί. Μια δημοφιλής διεύθυνση – η οδός Guillaume Kroll 5 – ήταν η έδρα για περισσότερες από 1.600 εταιρείες.

 

 

Μούγκα στην στρούγκα από τα εγχώρια ΜΜΕ

Οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τις απόρρητες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου συντάραξε τον παγκόσμιο Τύπο, αλλά οχι και τον ελληνικό. Στο Google υπάρχουν ήδη 1,7 εκατομμύρια αποτελέσματα για τη λέξη «Luxleaks», που πριν την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου δεν σήμαινε τίποτα απολύτως.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην Ελλάδα. Οι εφημερίδες και τα διαδικτυακά τους portal από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έχουν κάνει ελάχιστες αναφορές για ένα σκάνδαλο φοροαποφυγής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει ρεπορτάζ για το Luxemburg Leaks δεν κατονομάζονται οι εμπλεκόμενες εταιρίες. Τα ελληνικά ΜΜΕ δηλαδή δεν τολμούν να πουν τις λέξεις Coca Cola, Eurobank, Λάτσης, Wind, Δασκαλόπουλος, Mall Ακαδημίας Πλάτωνος κ.λπ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς νιώθουν οι διευθυντές των εφημερίδων για την πλήρη αδυναμία κάλυψης του μεγαλύτερου παγκόσμιου σκανδάλου των τελευταίων ετών που αγγίζει την ελληνική οικονομία. Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι σκέφτονται οι αναγνώστες τους, που τους εγκαταλείπουν σταθερά, παρά τα ζεστά μετρητά, τα κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ και τα δεκάδες δωρεάν CD που μοιράζουν.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr