Θανατική ποινή για 683 υποστηρικτές του Μόρσι

Ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε καταδικάσθηκε σε θάνατο από αιγυπτιακό δικαστήριο σήμερα μαζί με 682 συγκατηγορούμενούς του υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

 Το ίδιο δικαστήριο της πόλης Μίνια μετέτρεψε σε ποινές ισόβιας κάθειρξης της θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει τον Μάρτιο σε υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε βίαιες διαδηλώσεις στην πόλη αυτή της κεντρικής Αιγύπτου στις 14 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που 700 ισλαμιστές διαδηλωτές έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας και του στρατού στο Κάιρο.

 
Μεταξύ των 683 που καταδικάσθηκαν σήμερα σε θάνατο, περί τους 50 βρίσκονται υπό κράτησιν. Οι υπόλοιποι είτε απελευθερώθηκαν με εγγύηση ή διαφεύγουν.
 
Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνεται ο Μοχάμεντ Μπαντίε, ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, πριν κηρυχθεί "τρομοκρατική οργάνωση" τον Δεκέμβριο.

 
Για τους 37 καταδικασμένους σε θάνατο από τη δίκη των 700 του Μαρτίου, η ποινή πρέπει να επικυρωθεί από τον μουφτή, τον εκπρόσωπο του ισλάμ ενώπιον του Κράτους.
 
Η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία κυριαρχείται ντε φάκτο από τον στρατό, υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και δηλώνει ότι οι βαριές δικαστικές ποινές επιβλήθηκαν έπειτα από "προσεκτική" εξέταση των φακέλων.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ