Θεοχάρης: Κανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ

«Η απόφαση παραίτησης είναι δική μου» διευκρίνισε ο Χ.Θεοχάρης, προσθέτοντας όμως ότι «κανένας δεν είχε το ανάστημα να μού ζητήσει να παραιτηθώ, δεν έχω κάνει τίποτε που να το σκέφτομαι δεύτερη φορά».

«Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα, γιατί δεν έχω κάνει κάτι στον τομέα μου, για να το νιώσω. Αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα» πρόσθεσε.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για μένα» συνέχισε και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στουρνάρα για τη συνεργασία.

«Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όχι ένα, ούτε μισό. Τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την εντολή του λαού. Η δουλειά μου είναι να τα υλοποιώ. Πρέπει επιτέλους να χτίσουμε θεσμούς και διοίκηση, η οποία δεν θα πρέπει να ρωτάει αν θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα».

Δεδομένων, είπε, τόσο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όσο και του «οπλοστασίου» που διαθέτουν οι φοροδιαφεύγοντες.

Τόνισε, όμως, ότι επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ. 

Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε».

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη (προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους), διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση (με την παραίτηση του κ. Θεοχάρη)». 

Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γγ Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη». 

Δεν θα λάβει αποζημίωση
 

Κατηγορηματικά διαψεύδουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης θα λάβει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ, μετά την παραίτησή του. Ο κ. Θεοχάρης δεν θα πάρει καθόλου αποζημίωση, καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του από την συγκεκριμένη θέση.

 

Δείτε επίσης:

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ