Θερμαϊκός Εξασφαλίστηκαν πέντε χορηγίες για να… καθαρίσει

Εξασφαλίστηκε και επίσημα η συνέχιση του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου από επιπλέοντα απορρίμματα και πετρελαιοκηλίδες με το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη».

Οι χορηγοί, δυο δημόσιοι οργανισμοί και τρεις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη μεσολάβηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, υπέγραψαν χθες στο Διοικητήριο στη Θεσσαλονίκη τις χορηγικές συμφωνίες με την εταιρεία που διαθέτει την «Αλκίππη». Εκ νέου ανταποκρίθηκαν η ΕΥΑΘ Α.Ε., η LIDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε., η MAMIDOIL-JETOIL Α.Ε., η WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ, ενώ στην πρωτοβουλία συμμετέχει για πρώτη φορά και ο ΟΛΘ Α.Ε.

Το έργο «Αντιρρύπανση και καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου», που αναλαμβάνουν να καλύψουν εξ ολοκλήρου οι παραπάνω χορηγοί, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και καλύπτει καθημερινά τη θαλάσσια περιοχή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, ενώ όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού, δηλαδή από την Αγία Τριάδα μέχρι το δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Στη διάρκεια της υπογραφής των συμφωνιών ο κ. Καράογλου εξήγησε ότι η «Αλκίππη» είναι το μοναδικό ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος που μπορεί να αναλάβει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου, καθώς το αντίστοιχο σκάφος του δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα που το κρατούν δεμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι φορείς της πόλης είναι αναγκαίο να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους προκειμένου να καταστήσουν τον παραλιακό άξονα της Θεσσαλονίκης που είναι όπως είπε- «πνοή ζωής για την πόλη», ως τον καλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) «αποτελεί τον κυρίαρχο μηχανισμό για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. κ.
Νίκος Παπαδάκης, ενώ ο πρόεδρος διοίκησης της JJDL HELLAS και ΣΙΑ Ο.Ε. κ. Γκέοργκ Κρόελ δήλωσε ότι «παραμένοντας κοντά στην τοπική κοινωνία αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής ευθύνης σε κύριους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος». Ο εκπρόσωπος της MAMIDOILJETOIL Α.Ε. κ. Αλέξανδρος Μαμιδάκης δήλωσε ότι παρά την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των πετρελαιοειδών, η εταιρεία του στηρίζει για άλλη μια χρονιά την πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ για τη βελτίωση της εικόνας του Θερμαϊκού κόλπου.

Η WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε ανάλογες δράσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κ.Ιωάννη Χαλτούτα. Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας NORTH AEGEAN SLOPS που αναλαμβάνει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού, κ. Ηλίας Ορφανίδης, σημείωσε ότι «ο καθαρός Θερμαϊκός είναι πολιτισμός και στηρίζοντας το Θερμαϊκό, στηρίζουμε τον πολιτισμό».

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία