Θες γάλα Θεσσαλονίκη; (ΦΩΤΟ)

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: στέκεσαι μπροστά από τον αυτόματο πωλητή, βάζεις τα χρήματα στην υποδοχή, τοποθετείς το μπουκάλι κάτω από τη κάνουλα και φεύγεις έχοντας αγοράσει φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Μάλιστα, έχεις την δυνατότητα να το κάνεις 24 ώρες το 24ωρο!

 

Οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος (πιο γνωστοί ως ΑΤΜ, καθώς μοιάζουν με τα τραπεζικά μηχανήματα) ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους στη Θεσσαλονίκη. Ανήκουν στον συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα», ο οποίος εισήγαγε πριν από ένα χρόνο την καινοτομία στη Θεσσαλία, με μεγάλη επιτυχία.

 

Συνολικά, 100 αγελαδοτρόφοι από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, με 55 φάρμες, οι οποίες παράγουν κάθε μέρα 120 τόνους φρέσκου γάλατος (δηλαδή περίπου το 10% της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος) διαθέτουν πλέον το προϊόν τους στη Θεσσαλονίκη.

 

Σε πρώτη φάση λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη έξι αυτόματοι πωλητές γάλακτος:

 

  • Κέντρο: Σβώλου 32
  • Κέντρο: Αγίου Δημητρίου 93 & Πέλοπος 2
  • Καλαμαριά: Χηλής 2 & Μ. Χρυσάνθου
  • Άνω Τούμπα: Γρηγορίου Λαμπράκη 135 & Ιπποδρομίου
  • Αμπελόκηποι: Μεγ. Αλεξάνδρου & Φιλιππουπόλεως 77
  • Νεάπολη – Συκεών: Ανδ. Παπανδρέου 140

 

«Σύντομα, θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους και άλλα έξι, σε σημεία που θα ανακοινωθούν», είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Βακάλης. Η τιμή του γάλακτος που πωλείται στα αυτόματα μηχανήματα είναι μόλις ένα ευρώ το λίτρο και πενήντα λεπτά του ευρώ το μισό λίτρο με τη χρήση προ-πληρωμένης κάρτας (η τιμή διαμορφώνεται στο 1,10 και 0,60 ευρώ αντίστοιχα χωρίς τη χρήση της προ-πληρωμένης κάρτας). Όπως τόνισε όμως τόσο ο κ. Βακάλης, όσο και τα στελέχη του Συνεταιρισμού, αν και η τιμή του γάλακτος είναι ίσως η μικρότερη της αγοράς, το σημαντικό είναι η σχέση ποιότητας – τιμής η οποία είναι ασύγκριτη με κάθε άλλο αντίστοιχο προϊόν.

Η καινοτόμα αυτή προσπάθεια που απέσπασε βραβεία καινοτομίας και προκάλεσε παγκόσμιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, παρουσιάστηκε από το Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, η λειτουργία των Αυτόματων Πωλητών φρέσκου, παστεριωμένου γάλακτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, πριν από ένα χρόνο βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Το γάλα συλλέγεται από τις φάρμες, παστεριώνεται και διατίθεται στους Αυτόματους Πωλητές σε λιγότερο από 24 ώρες διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ‘βαρόμετρο’ για εμάς, η οποία μπορεί να διαμορφώσει τάσεις. Μέχρι στιγμής δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο επέκτασης σε άλλες πόλεις ή την Αθήνα. Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε πως θα υποδεχθούν οι Θεσσαλονικείς τα ΑΤΜ γάλακτος», είπε. Η συνολική επένδυση στη Θεσσαλονίκη άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας του Συνεταιρισμού, ο κ. Βακάλης είπε ότι πέρυσι όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι τέσσερις αυτόματοι πωλητές στη Λάρισα, πωλούσαν δύο έως τρεις τόνους γάλακτος καθημερινά. «Η ανταπόκριση των κατοίκων της Λάρισας ήταν πολύ ενθαρρυντική και μας έκανε να χαμογελάσουμε και να αποφασίσουμε την επέκταση του εγχειρήματος. Πλέον, στη Λάρισα έχουμε 15 αυτόματους πωλητές μέσω των οποίων διαθέτουμε στην αγορά δέκα τόνους γάλακτος την ημέρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπορική δραστηριότητα του «ΘΕΣγάλα» έχει ως στόχο αφενός να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων των μελών του, οι οποίοι παράλληλα εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επιχειρηματικής λειτουργίας και επίτευξης υψηλών στάνταρ παραγωγικής διαδικασίας σε ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας, αφετέρου να αποδείξει ότι υπάρχουν τρόποι οι Έλληνες παραγωγοί να παράξουν και να διαθέσουν στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr