Θεσσαλονίκη: «Εφυγε» ο σημαντικός ζωγράφος Κώστας Λούστας

Σε ηλικία 81 έτους άφησε την τελευταία του πνοή προχτές το βράδυ ο σπουδαίος καλλιτέχνης Κώστας Λούστας.

Ο Λούστας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Από το 1963 και επί σειρά ετών έζησε και εργάστηκε στη Ν. Υόρκη, παρουσιάζοντας παράλληλα τη δουλειά του σε διεθνούς φήμης γκαλερί και ιδρύματα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα το έργο του παρουσιάστηκε σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβείων.

 

Το 1991, ο δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με μια ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ενώ το 1993 τον βράβευσε για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα, κατά την παρουσίαση της σειράς 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης.

 

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ενώ σε όλη του τη ζωή δεν σταμάτησε να παίζει βιολί, το μεγάλο του πάθος.

 

Τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του ζωγράφου εξέφρασε με μήνυμά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελλη Χρυσίδου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ο Κώστας Λούστας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πόλης μας αλλά και της Ελλάδας. Η είδηση του θανάτου του μας γέμισε θλίψη και ο χαμός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης.

 

Ηταν ένας άνθρωπος της προσφοράς, ενώ πολλά έργα του κοσμούν τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε αγωνιστής, με ευαισθησίες που ήξερε να θέτει στόχους και να τους πετυχαίνει, και ήταν μία ανεξάντλητη πηγή ιδεών, εμπειρίας, γνώσης και εντιμότητας και θα αποτελεί πάντα υπόδειγμα προς μίμηση για τον καθέναν από εμάς. Ταυτόχρονα όμως, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος με μοναδικό ήθος και τιμιότητα, ένας πράος χαρακτήρας, και μια ευγενική ψυχή. Υπήρξε ένας πραγματικός πνευματικός άνθρωπος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου.

 

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10.00 στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Φίλυρο.