Θετικό μομέντουμ στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ PANTELIS SAITAS

ΦΩΤΟ: ΑΜΠΕ/ PANTELIS SAITAS

Συμφωνίες που προοιωνίζονται προστιθέμενη αξία για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις υπεγράφησαν στην Κίνα, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο επίσημο ταξίδι του στην ισχυρή χώρα της Ανατολικής Ασίας – τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ.

Σαράντα πέντε Έλληνες επιχειρηματίες που έδωσαν το «παρών» στις διμερείς επαφές, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Παναγιώτης Τσάκος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ευτύχης Βασιλάκης, Ιωάννης Βογιατζής, Σπύρος Κοτρώτσιος, Θανάσης Σαββάκης, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Κουτσιανάς, Φ. Προβατάς, εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας και το αποτέλεσμα της ελληνοκινεζικής επιχειρηματικής συνεργασίας.

Δυναμική ελληνική παρουσία

Ισχυρό «παρών» έδωσαν Έλληνες εφοπλιστές στο 2ο Ναυτικό Συνέδριο Ελλάδας – Κίνας που οργάνωσε το Enterprise Greece. «Υπεγράφησαν συμφωνίες αυξημένης αξίας και υψηλής τεχνολογίας που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΜΕ-ΑΠΕ ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, που πρόσφατα ναυπήγησε τρία πλοία στη Ρουμανία στα οποία ύψωσε την ελληνική σημαία. Τα περισσότερα πλοία του ταξιδεύουν με την ελληνική σημαία στα ιστία τους, ενώ τα πληρώματά τους είναι στην πλειοψηφία τους Χιώτες.

«Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της χώρας μας. Αυτό που είδα αυτές τις ημέρες στο Πεκίνο, με την ευκαιρία αυτού του φόρουμ, και από τις δύο πλευρές, δεν το έχω ξαναδεί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και το θεωρώ ένα πάρα πολύ καλό σημάδι για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά είναι πάρα πολύ καλό σημάδι και για τη σύσφιγξη των σχέσεων, για να έρθει επιτέλους μία ισορροπία μεταξύ των δισεκατομμυρίων. Η Ελλάς επενδύει διά της ελληνικής ναυτιλίας πέντε δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον. Όταν η Κίνα επενδύει πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, τότε θα είμαστε στα ίσια μας και τότε θα συντελέσει όσο τίποτε άλλο στην πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρηματικών φόρουμ που διοργάνωσε στο Πεκίνο και στη Σαγκάη το Enterprise Greece συμμετείχαν συνολικά 500 Κινέζοι και δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 350 διμερείς επαφές, στα αποτελέσματα των οποίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος. Ήδη οκτώ επιχειρηματικές συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στους τομείς της τεχνολογίας (νανοτεχνολογία – «έξυπνα» υλικά από NanoPhos) και του μηχανολογικού εξοπλισμού (Doppler).

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Alibaba, παρουσία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος είχε ανοίξει ήδη δίαυλο επικοινωνίας με την κολοσσιαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, όταν ανοίξει η πλατφόρμα για την Ελλάδα οι ελληνικές μμε θα μπορούν να πουλάνε προϊόντα στην Κίνα στους πελάτες της Alibaba. «Tα προϊόντα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Alibaba. Στη συνέχεια, εφόσον το προϊόν αρχίζει να έχει ενδιαφέρον, πηγαίνει σε αποθήκες στη Σαγκάη και στο Πεκίνο και από εκεί αγοράζει ο τελικός καταναλωτής στην Κίνα. Τα προϊόντα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να βρεθούν σε 430 εκατ. καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 40 χρόνων, οι οποίοι κατά 80% αγοράζουν μέσω κινητού τηλεφώνου» σημειώνει στο ΑΜΕ-ΑΠΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Στο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Forthnet ΦΟΡΘ και της ΖΤΕ που υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος. «Από κοινού με τη ZTE θα φτιάξουμε το επιχειρηματικό πλάνο για να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς, τα λεγόμενα next generation networks (ngas) στην Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων.

Στρατηγικές συνεργασίες

Στη διαχρονική προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει μία στρατηγική συνεργασία με τους Κινέζους αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Ευτύχης Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean Αirlines.

«Είμαστε μικρή χώρα, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι έχουμε συνέπεια στην προσπάθεια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και κατευθύνσεων, άρα αυτό ελπίζω ότι θα το εκτιμήσουν, καθώς και τη λογική ότι είμαστε μια πόρτα στην Ευρώπη. Το καταλαβαίνουμε, το πιστεύουμε και πιστεύω μετά την Cosco να μπορέσουν να το υποστηρίξουν και σε άλλα θέματα» αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ σχολιάζει και το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Κίνας: «Για την Aegean απαιτείται μια διαφοροποίηση του τρόπου λειτουργίας και μια συνεργασία με μια μεγάλη ξένη αεροπορική εταιρεία -μπορεί να είναι δυτική, ανατολική- για να μπορέσουμε να μπούμε σε τέτοια κατεύθυνση. Η δικιά μας προσπάθεια εστιάζει στο να φτιάξουμε ουσιαστικά το δίκτυο που θέλει 100 προορισμούς στην Αθήνα, με αποστάσεις έως πέντε ώρες, προκειμένου να προετοιμαστούμε και σαν κόμβος να στηρίξουμε την Αθήνα και σαν κόμβος να στηρίξουμε όλη την Ελλάδα. Αυτό βοηθάει και την ανάπτυξη πτήσεων, είτε είναι δικές μας είτε είναι άλλων εταιρειών».

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για εισαγωγή ελληνικών κρασιών στην Κίνα αλλά και την προσπάθεια που ξεκινά ο ΕΔΟΑΟ για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στη χώρα με τη δημιουργία Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου, το Greek Academy, ανέδειξε ο Ιωάννης Βογιατζής, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της οινοποιίας Μπουτάρη, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών επαφών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτές θα μετατραπούν σε πωλήσεις και ενισχυμένα μεγέθη. Σημειώνει επίσης τη στρατηγική συνεργασία που έχει η Μπουτάρης με την κινεζική εταιρεία Cofco, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, λόγος για τον οποίο άλλωστε ο ίδιος έκανε επαφές στην Κίνα.

Στο επίκεντρο και ο ιατρικός τουρισμός

Ο Σπύρος Κοτρώτσιος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Euromedica, σχολιάζει στο ΑΜΕ-ΑΠΕ ότι είχε δύο στόχους σ’ αυτό το ταξίδι: Ένας ήταν η περίπτωση να βρεθεί δυνητικός επενδυτής σε κάποια project που έχει η Euromedica, λόγω της κρίσης, γι’ αυτό και είχε συνάντηση με την China Developement Bank, όπου παρέδωσε σχετικό φάκελο, ενώ ο δεύτερος στόχος ήταν οι «B2B» συναντήσεις που ουσιαστικά είχαν να κάνουν με τον ιατρικό τουρισμό.

«Κάναμε κάποιες καλές επαφές για προσέλκυση Κινέζων που μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα υγείας, ώστε να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα για επεμβάσεις, και το αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ καλό. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η υγεία των ανθρώπων και το αποτέλεσμα να είναι πάντοτε καλό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτρώτσιος.

«Σε θετική κατεύθυνση»

«Αυτές οι συναντήσεις είναι προς τη θετική κατεύθυνση» τόνισε από την πλευρά του και ο Νίκος Κουτσιανάς, πρόεδρος της εταιρείας καλλυντικών Apivita, ο οποίος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με την κατοχύρωση των σημάτων.

«Στις επαφές που είχαμε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έβλεπε κανείς ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Τα προβλήματα, βέβαια, που υπάρχουν στην εταιρεία μας, αλλά και σε κάποιες άλλες εταιρείες -έχουμε φθάσει περίπου τον αριθμό 40 από 13 που είμαστε- παραμένουν… Ας πούμε τα εμπορικά σήματα, το γνωστό που εφαρμόζουν οι Κινέζοι, να κλέβουν -στην ουσία περί κλοπής πρόκειται- το εμπορικό σήμα. Εμείς εδώ και μια δεκαετία έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα με τους δικηγόρους και ακόμα το εμπορικό σήμα δεν μπορούμε να το πάρουμε. Χρειάζεται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να απαιτήσουμε να απεμπλακούν τα 40 σήματα για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητες» σημείωσε ο κ. Κουτσιανάς.

«Έχουμε μπει σε σωστό δρόμο»

Την ανάγκη να μη χαθεί το θετικό μομέντουμ στις ελληνοκινεζικές σχέσεις επισήμανε ο Φώτης Προβατάς, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων. «Νομίζω ότι για πρώτη φορά μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος ότι έχουμε μπει σε έναν σωστό δρόμο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα δυόμισι τελευταία με το πρόβλημα της Cosco, είχαμε πραγματικά βρεθεί σε ένα αδιέξοδο. Οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε συμπεριφερθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες στις συνεργασίες και ουσιαστικά είχαν κηρύξει ένα εμπάργκο για οποιαδήποτε επένδυση και για οποιαδήποτε σημαντική οικονομική δραστηριότητα ανάμεσα στην Κίνα και στην Ελλάδα. Νομίζω αυτό τελείωσε» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Ναυτεμπορική