Θύελλα μετά τις καταγγελίες Χαϊκάλη

Aπόπειρα δωροδοκίας του ιδίου με στόχο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, υποστηρίζοντας ότι «το οπτικοακουστικό υλικό είναι καταγεγραμμένο και το έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη». Για «άθλια ιστορία» μιλάει η κυβέρνηση, άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζητεί το ΠΑΣΟΚ, ως «σοβαρή» εκτιμά την καταγγελία ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής, ο οποίος κοινοποίησε την υπόθεση σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, οικονομικός παράγοντας τού πρότεινε οικονομική συμφωνία για ποσό περίπου 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

 

Η συμφωνία φέρεται να προέβλεπε την εξόφληση δανείου του αλλά και καταβολή μετρητών και σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Χαϊκάλης οι επίμαχες συζητήσεις ξεκίνησαν στις 5 Δεκεμβρίου, με ραντεβού στις 6 αλλά και στις 13 Δεκεμβρίου.

 

Ο βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση που έδωσε αρνήθηκε να κατονομάσει το πρόσωπο που του πρότεινε χρηματισμό αν και φέρεται να ρωτήθηκε επανειλημμένως από τον εισαγγελικό λειτουργό καθώς από το υλικό που παρέδωσε ο μάρτυρας δεν προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου αυτού.

 

Για τα καταγγελόμενα από τον βουλευτή υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Εισαγγελίας αν και σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελική έρευνα δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής τα στοιχεία της καταγγελίας.

 

«Προσπάθησαν να με δωροδοκήσουν»

Σε δήλωσή του στο MEGA είπε: «Μου πρότειναν 700.000 ευρώ μετρητά ως πρώτη δόση και μετά διακανονισμό των δανείων μου», ενώ έκανε λόγο και για ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού.

 

«Το υλικό υπάρχει, είναι κατατεθειμένο στον εισαγγελέα, υπάρχει διπλό υλικό, χρειάζεται λεπτός χειρισμός γιατί πραγματικά είναι πολύ σοβαροί διάλογοι, δεν έχουν καμία σχέση με ο,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από πλευράς διακωμώδησης», τόνισε. Ειδικότερα επισήμανε ότι οι συζητήσεις έγιναν το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου.

 

«Έξι του μηνός του Αγ. Νικολάου έγινε η προσέγγιση όπου έγινε η καταγραφή του υλικού και στις 13 του μηνός έγινε το δεύτερο υλικό. Υπήρχε μια προσυζήτηση, ξεκίνησε από πλάκα και έγινε πολύ σοβαρή, ενημέρωσα τον πρόεδρο ο οποίος το ήξερε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόσωπο αυτό βρίσκεται μέσα σε κόλπο χρηματοοικονομικούς, όχι κυβερνητικός».

 

Ερωτηθείς ειδικότερα για το πρόσωπο που τον πλησίασε είπε ότι «φέρεται και μιλάει ως εκπρόσωπος κάποιων πραγμάτων αλλά δεν μπορώ να σου πω αυτή τη στιγμή γιατί είναι πολύ λεπτό, μπορούν να τιναχτούν πράγματα στον αέρα».

 

«Δεν κατηγορούμε κανέναν, θα αφήσουμε τη δικαιοσύνη και κάνει τη δουλειά της γιατί αυτά που ακούγονται είναι σοβαρά, θα γίνει συνέντευξη Τύπου», ανέφερε.

 

Για το θέμα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, στη 1 το μεσημέρι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

 

Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε: Μού έδιναν από δύο εκατομμύρια μέχρι τρία για να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι του προσφέρθηκαν 700.000 ευρώ σε μετρητά, διακανονισμός του τραπεζικού του δανείου και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρείες. Προσθεσε ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, ενώ είχε ενημερώσει και τον φίλο του ηθοποιό, Λάκη Λαζόπουλο.

 

Ο κ. Λαζόπουλος στον ίδιο σταθμό είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν προκύπτει ότι ο δωροδοκών έχει σχέση με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

 

Έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται από την Ασφάλεια Αττικής έρευνα για την υπόθεση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, πριν από μία εβδομάδα η Ασφάλεια Αττικής έλαβε εντολή από τον εισαγγελέα Εφετών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με απόπειρα δωροδοκίας βουλευτή και συγκεκριμένα του Π. Χαϊκάλη.

 

Ο κ. Χαϊκάλης κλήθηκε και έχει δώσει μέχρι στιγμής δύο καταθέσεις στην Ασφάλεια, τις οποίες, κατά τις ίδιες πηγές, κατονομάζει και τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία να κανονιστεί συνάντηση του βουλευτή με τον άνθρωπο που φέρεται ότι επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού.

 

Όπως ανέφεραν στελέχη της Αστυνομίας, η Ασφάλεια αυτήν τη στιγμή δεν έχει το οπτικοακουστικό υλικό που παρέδωσε στον εισαγγελέα ο κ. Χαϊκάλης, γιατί δεν παραδόθηκε από την Εισαγγελία, μαζί με την εντολή τής προκαταρκτικής εξέτασης.

 

Το βίντεο φέρεται ότι εστάλη απευθείας από την Εισαγγελία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση. Πάντως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δεν επαρκούν για να προχωρήσουν σε σύλληψη και η έρευνα συνεχίζεται.

 

Βούλτεψη: Αθλια ιστορία

Για άθλια ιστορία μιλά η κυβέρνηση με αφορμή τις αναφορές του βουλευτή των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του.

 

«Μετά τις “καταγγελίες” για …κουμπαράδες και τα τηλεοπτικά σόου Ξουλίδου, τώρα στο κακοπαιγμένο θέατρο προστέθηκε ο κ. Χαϊκάλης», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και ζήτησε για λόγους δημόσιου συμφέροντος να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

 

«Αν δεν υπάρχουν, να κινηθούν αμέσως οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας» συνέχισε, ενώ επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

 

«Η βιασύνη με την οποία ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υιοθετήσει τις υποτιθέμενες καταγγελίες δείχνει και ποιοι επιλέγουν να κολυμπούν στον βούρκο», είπε συγκεκριμένα η κ. Βούλτεψη.

 

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζητά το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη επιβάλλεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Τσίπρας: Πρόκειται για μία σοβαρή καταγγελία

«Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη όχι μόνο είναι σοβαρές αλλά τεκμηριώνουν την γενικευμένη αίσθηση παρεμβάσεων, πιέσεων και μεθοδεύσεων προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αναμένουμε η Δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της. Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαιτίους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η χώρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγουν από τον βούρκο», προσθέτει.

 

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής, ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία.

 

«Θα μου επιτρέψτε όμως να μην κάνω καμία παραπέρα δήλωση, εάν δεν δω τα στοιχεία και δεν εκτιμήσω, με βάση τα στοιχεία που θα κατατεθούν, το πόσο σοβαρή είναι και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

 

«Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας πω ότι εμείς εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων, διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία κοινοβουλευτική και κοινωνική για την ανοχή, τη συνέχεια των μνημονίων κι ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εδώ και μήνες ότι έχει «μαξιλαράκια», θα βρει τους 180, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχει κάνει μια επιλογή, έχει κάνει μια ολισθηρή επιλογή. Θα δούμε τις καταγγελίες και θα εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να βγει από τον βούρκο», κατέληξε.

 

ΚΚΕ: Η εκλογή Προέδρου εξελίσσεται σε παρασκήνιο μεθοδεύσεων

Άμεση διερεύνηση της καταγγελίας ζητά με ανακοίνωσή του και ΚΚΕ.

«Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών, εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ’ το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η σήψη του συστήματος είναι αγιάτρευτη και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός πρέπει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

ΔΗΜΑΡ: Η Δικαιοσύνη να ρίξει φως

«Οι σκιές που πλανώνται πάνω από την δημόσια ζωή και απειλούν με ασφυξία το πολιτικό σύστημα επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως σε όσα καταγγέλλονται και να διερευνήσει τη βασιμότητά τους. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να βυθιστεί άλλο στο τέλμα της αναξιοπιστίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

 

Πηγή: Έθνος