“Θύματα” του διευρυμένου ωραρίου οι φαρμακοποιοί

Σάββατο, μία μετά το μεσημέρι, περιοχή Μετς και το συνήθως κλειστό φαρμακείο είναι ανοιχτό. H ερώτηση έρχεται αβίαστα: «Εφημερεύετε;». «Πλέον ανοίγουμε και τα Σάββατα», ήταν η απάντηση του φαρμακοποιού που εξηγεί «ακολουθούμε τη σύσταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ετσι κι αλλιώς πλέον όποιος θέλει ανοίγει ό,τι ώρα θέλει».

 

Η ιστορία της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων που ξεκίνησε το 2011 έχει γραφτεί σε διαδοχικά κεφάλαια έως σήμερα και τουλάχιστον προς το παρόν οδηγεί σε «χάος»: Από την καθιέρωση διευρυμένου ωραρίου απόλυτα ταυτισμένου με τις εφημερίες για όσα φαρμακεία το επιθυμούν, στην πρόσφατη «πλήρη απελευθέρωση».

 

Και το παράδοξο είναι ότι το πλήρες απελευθερωμένο ωράριο, το διευρυμένο, αλλά ταυτισμένο με τις εφημερίες ωράριο και το προτεινόμενο από το δήμο ή το φαρμακευτικό σύλλογο ωράριο συνυπάρχουν την ίδια στιγμή. Με λίγα λόγια, εάν περπατάς στο κέντρο της Αθήνας απόγευμα Δευτέρας ή Τετάρτης, ή Σάββατο πρωί, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά, εάν το επόμενο φαρμακείο που θα συναντήσεις θα είναι ανοιχτό…

 

«Θύμα» αυτής της κατάστασης είναι τα φαρμακεία που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο και τα οποία, επειδή είναι δεσμευμένα από το νόμο για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, να έχουν το ωράριο των εφημεριών, δεν έχουν δυνατότητα ευελιξίας. Οπότε κάθε νέα αλλαγή τους πλήττει άμεσα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο περίπου 450 φαρμακεία είχαν επιλέξει διευρυμένο ωράριο, το Β΄ εξάμηνο 2014, ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί στα λιγότερα από 200 φαρμακεία. Τελευταίο «πλήγμα» είναι η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΦΣΑ να ορίσει νέο ωράριο διημερεύσεων των φαρμακείων -8 π.μ. έως 8 μ.μ. έναντι 8 π.μ. έως 11 μ.μ.- η ισχύς του οποίου ξεκινά από σήμερα.

 

«Μας παίρνουν τηλέφωνο από το Φαρμακευτικό Σύλλογο και μας ρωτούν εμείς τι ώρες θα είμαστε ανοιχτοί», σημειώνει στην «Καθημερινή» έξαλλος φαρμακοποιός που έχει επιλέξει το διευρυμένο ωράριο. «Εμείς έχουμε δηλώσει γι’ αυτό το εξάμηνο ωράριο 8 με 11, όπως ήταν μέχρι τώρα η εφημερία και αυτό θα ακολουθήσουμε. Αλλωστε, εάν ακολουθήσουμε το νέο ωράριο διημέρευσης, αυτό θα σημαίνει ότι από τις 8 το βράδυ και μετά, ανοιχτά θα είναι μόνο τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, δηλαδή όχι περισσότερα από 30 στην Αθήνα. Δηλαδή, γυρνάμε ξανά στα παλιά, όπου ο κόσμος δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί», τονίζει. Ο ίδιος είναι υπέρ της διατήρησης του ωραρίου 8 π.μ. έως 11 μ.μ. για τους διευρυμένους, το οποίο θα δηλώνεται και για το οποίο θα είναι ενήμεροι και οι πολίτες.

 

Αυτό είναι και το παράπονο των «διευρυμένων». Ουδέποτε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ενημέρωσε τους πολίτες -όπως όφειλε- μέσω των καρτελών των εφημεριών για τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων τους, τα οποία σταδιακά έχτισαν μόνα τους τη «διευρυμένη» πελατεία τους. Η ενημέρωση, μέσω των καρτελών, ήταν άλλωστε και το «δέλεαρ» για τα φαρμακεία, ώστε να συνεχίσουν στο διευρυμένο ωράριο και όχι απλώς να ανοίγουν ό,τι ώρα θέλουν.

 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στην «Καθημερινή», τόνισε ότι από σήμερα θα τοποθετηθούν στις βιτρίνες των φαρμακείων της Αθήνας και καρτέλες με τα διευρυμένα φαρμακεία. Η θέση πάντως του κ. Λουράντου είναι να μην εφημερεύουν τα φαρμακεία. «Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα γίνει την άλλη Τετάρτη, θα προτείνω να σταματήσουν τα φαρμακεία να κάνουν και διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις», τονίζει στην «Καθημερινή», υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νόημα, αφού όποιος θέλει, ανοίγει ό,τι ώρα θέλει. «Η απελευθέρωση των ωραρίου που ψήφισαν πρόσφατα σημαίνει χάος. Όμως, όπως στρώνεις, κοιμάσαι», σημειώνει.

 

Πληρωμές και κέρδος

 

Πέραν, όμως, από το ζήτημα του ωραρίου, οι φαρμακοποιοί αναμένουν…ετοιμοπόλεμοι και τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ποσοστό κέρδους τους. Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης συγκαταλέγεται και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων από 19% (μεσοσταθμικά) που είναι σήμερα στο 15%, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχει ήδη αρχίσει, το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγήν ιχθύος. Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος είπε ότι στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των δανειστών «θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την καλύτερη δυνατή ισορροπία».

 

«Είναι απαράδεκτο να γίνεται συζήτηση για μείωση του ποσοστού κέρδους και, ταυτόχρονα, να καθυστερούν να πληρώσουν τα φαρμακεία», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης στις πρόσφατες εκλογές του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για καθυστέρηση πλέον του μηνός στην εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ